Pokušaj velikosrpskih medija da zastraše i odvrate bošnjačku dijasporu od dolaska na popis stanovništva u BiH

423
prepreke na putu

Mediji iz Srbije i Republike Srpske posljednjih dana vode orkestriranu kampanju protiv bošnjačke dijaspore. Srpski mediji nastoje izvršiti pritisak kako bi umanjili broj Bošnjaka koji su planirali doći u Bosnu i Hercegovinu u vrijeme popisa stanovništva. Na direktnom udaru velikosrpskih medija našla se bošnjačka dijaspora iz Danske i Švedske. „ Bošnjačka dijaspora, Islamska zajednica u BiH i političke partije sa sjedištem u Sarajevu krenule u agresivnu kampanju pred popis stanovništva, a da bi ostvarili svoje političke ciljeve spremaju se i za organizovano dovoženje. Tako Islamska zajednica u Danskoj, u saradnji s turističkom agencijom “Papalina” iz Sarajeva, organizuje prijevoz Bošnjaka iz Danske i Švedske u BiH da bi učestvovali u popisu”, piše beogradski list Večernje novosti.

Srpski novinari, bukvalno rečeno, ovih dana vode svakodnevnu agresivnu kampanju prema organizatorima prijevoza Bošnjaka. Najviše su izloženi imami u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Danskoj. Nermin efendija Babić, glavni imam IZB u Danskoj ispričao nam je kako se ponašala novinarka RTRS-a Olja Ćurić. „ Vidjeli su kampanju pa su zvali vlasnika turističke agencije “Papalina”, koji je mene pitao može li im dati moj broj, što sam naravno odobrio. Prvo su se lažno predstavili kao agencija koja ima dvadesetak zainteresovanih koji žele da putuju raspitujući se o cijeni i o tome ko plaća taj prijevoz. Zatim je nazvala mene želeći intervju, pitajući koliko autobusa ide, zašto to organizujemo i zašto se i Bošnjaci ne popisuju preko interneta kao i svi ostali”.

Olja Ćurić i ostali srpski novinari zvali su i druge u i oko Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj, igrali su se špijuna, bili grubi, drski. Stvarali su atmosferu kao da će se dogoditi ogroman problem, odnsono kao da će oni koji se odluče putovati na popis stanovništva u BiH imati ozbiljnih problema. Zašto je srpskim novinarima uopće toliko stalo da odvrate bošnjačku dijasporu od dolaska u BiH na popis stanovništva? Zašto je njih briga hoće li se Bošnjaci popisati putem interenta ili će lično doći u Bosnu i Hercegovinu? Navedena pitanja sami od sebe daju precizne odgvore.

Nadamo se da su Bošnjaci ,akon opisane ofanzive velikosrpskih medija postali još više svjesni važnosti da budu prisutni u dane popisa u BiH.