petak, 27. januar 2023 / 5. redžeb 1444

SAFF

Polja smrti: Wagner na tajnoj lokaciji ukopava poginule plaćenike /VIDEO/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Plaćene ubice i alkoholičari ubijeni su boreći se za zloglasnu grupu Wagner.

U ruralnim dijelovima južne Rusije otkrivene su nove grobnice u kojima su sahranjeni ti plaćenici, poginuli u Ukrajini nakon što su bili regrutovani u zatvorima širom Rusije, objavio je The Guardian.

Mnogi od sahranjenih prije odlaska na front u Ukrajini bili su osuđivani za nasilne zločine. Među regrutovanima je bilo i stranih državljana, Ukrajinaca te Moldavaca.

Grupa Wagner prošloga ljeta počela je koristiti groblje u ruralnoj južnoj Rusiji, a na istome je do kraja januara ove godine već bilo popunjeno 200 grobova.

Advokat osuđenika Vjačeslava Kočasa, koji je 2020. osuđen na 18 godina zatvora za ubistvo i oružanu pljačku je kazao da je njegov klijent bio sasvim običan tip.

– Vjerovatno je mislio kako mu je Wagnerova ponuda jedini izlaz iz svih problema koji su ga zadesili u životu – kazao je advokat ovog osuđenika.


Lokalni aktivista Vitalij Votanovski, koji je napravio prve fotografije i dokumentovao poginule vojnike u Ukrajini koji su sahranjeni na grobljima u toj regiji, rekao je za Reuters da je primijetio kamion koji je dovozi tijela na groblje. Rekao je da su mu grobari rekli da su tijela došla iz ruskog grada Rostova na Donu, blizu granice Rusije i Donjecke oblasti. Kada su novinari posjetili groblje u januaru, oko parcele su bile postavljene ograde i sigurnosne kamere, a u toku je bila jedna sahrana.

Od 39 osuđenika koje je identifikovao Reuters, 10 je bilo zatvoreno zbog ubistva ili ubistva iz nehata, 24 zbog pljačke i dvoje zbog nanošenja teških tjelesnih povreda. Ostali zločini uključivali su proizvodnju ili trgovinu drogom i ucjenu. Među osuđenima su bili državljani Ukrajine, Moldavije i otcijepljene gruzijske regije Abhazije koju podržava Rusija. Drvene oznake na njihovim grobovima pokazuju da su muškarci poginuli između jula i decembra 2022. godine, na vrhuncu bitke za Bakhmut.

Jedan od najmlađih, sahranjen na obližnjem groblju Martanskaya, je Vadim Pushnya. Imao je samo 25 godina kada je umro 19. novembra. Pushnya je 2020. godine bio zatvoren zbog provale u garaže, prodavnicu piva i tvornicu cementa u svom rodnom gradu Gorjači ključ, u blizini Wagnerove kapele. Datum rođenja na njegovom grobu odgovara datumu koji je naveden na njegovim nalozima na društvenim mrežama i u sudskim zapisima.

Najstariji koji je tu pokopan je Fail Nabiev, služio je godinu i po dana u zatvoru zbog provale, što mu je bio drugi put u zatvoru. On je u maju 2022. godine osuđen u gradu Suzdalju za krađu trimera i mašine za brušenje u ukupnoj vrednosti od 5.500 rubalja (80 dolara) iz garaže. Prema njegovom jednostavnom drvenom grobnom obilježju, ukrašenom islamskim polumjesecom, Nabiev je umro u oktobru, manje od pet mjeseci nakon izricanja kazne. Imao je 60 godina.

Prošlog mjeseca je Reuters je izvijestio da američka obavještajna zajednica vjeruje da je Wagner imao otprilike 40.000 zatvorenika raspoređenih u Ukrajini od decembra, što čini ogromnu većinu Wagnerovih vojnika u zemlji. Wagner nije komentirao cifru niti dao bilo kakve informacije o brojevima boraca.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA