Pop upao u harem džamije i prijetio da je došao “klati balije”

698
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je oštro reagirao na učestale napade na Bošnjake, dovodeći ih u vezu s ozbiljnom radikalizacijom prilika koja se provodi u ovom entitetu.

U naselju Vrbanja kod Banja Luke, 23. juna 2016. godine, dvije osobe srpske nacionalnosti uznemirile su bošnjačko stanovništvo upadom u harem ovdašnje džamije s prijetnjama da su došli „klati balije“, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Pravoslavni sveštenik i još jedan muškarac uhapšeni su zbog vrijeđanja vjernika pred džamijom u banjalučkom naselju Vrbanja. Očevici tvrde da je jedan od njih imao i nož.

Noć ranije bačena je, kako se navodi, eksplozivna naprava pred Mir-Muhamedovu džamiju u Čajniču, u vrijeme teravih-namaza, što je izazvalo strah i zabrinutost stanovništva.

-Odgovornost za svakodnevno pogoršavanje situacije u bh. entitetu RS prije svega imaju vlasti entiteta koje već duže vrijeme kontinuirano šalju poruke netolerancije.

Kada su prvi ljudi isključivi i netolerantni, kada sve što nije srpsko odbacuju i grade društvo po svojoj mjeri, mjeri radikalnih nacionalista, to dovodi u konačnici do diskriminacije, te nacionalne i vjerske netrpeljivosti na terenu, koja može biti pogubna – naveo je entitetski potpredsjednik.

Godinama upozorava, kako ističe, na opasnost koja vreba od takve politike.

-Došli smo u situaciju kada trpimo posljedice toga. Pozivam MUPRS-a i pravosudne organe ovoga entiteta da uhapse i rigorozno kazni izgrednike. Također, pozivam vlasti, prije svega predsjednika Milorada Dodika i premijerku Željku Cvijanović, ali i funkcionere na nižim nivoima vlasti da prestanu provoditi radikalnu politiku nacionalne i vjerske isključivosti, politiku negiranja identiteta Bošnjaka, izjavio je potpredsjednik Salkić.

(FENA)