nedjelja, 20. novembar 2022 / 26. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Pošteno, pa ko koga više oblati: Ružica si bila…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Emisija “Pošteno” Federalne televizije, posvećena stanju u bh. pravosuđu, sinoć je zgrozila bh. javnost. Tome su direktno doprinijeli ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružica Jukić, prije svega svojim ponašanjem, načinom međusobne komunikacije na nivou kafanske rasprave.

Među svime što su iznijeli u emisiji, nekoliko izjava i tvrdnji je ključno, ali i općenito momenti u emisiji. Tu je nekoliko izjava Ružice Jukić: 

Jukić: Slučaj bivšeg glavnog tužioca Barašina dokazuje da su glavni tužioci meta političara zakonodavne i izvršne vlasti. Mislim da službe kao što su OSA, SIPA, Pošta i tako dalje, da prisluškuju i nadgledaju sve te glavne tužioce i nađu ih možda u tom momentu.

(Milorad Barašin, smijenjeni glavni tužilac Tužilaštva BiH, snimljen je u ugostiteljskom objektu u društvu Slobodana Tešića, trgovca oružjem sa crne liste UN-a, a nakon što su Tešića dvije godine tajno pratili agenti OSA-e. Izvještaj OSA-e upućen VSTV-u, a u njemu se nedvosmisleno upućuje na to da je Barašin duboko ogrezao u nezakonitim radnjama. Za Ružicu Jukić, sudeći prema njenoj izjavi, nije problematično to što se tužioci nađu u takvoj situaciji, nego što su snimljeni!?)

Jukić: Smatram da smo mi jedina institucija, VSTV, sudovi i tužilaštva, koji nešto rade. Svi drugi su ogrezli u korupciji, mitu i kriminalu.

(Gdje su istrage i optužnice ovih koji nešto rade protiv svih koji su ogrezli u korupciji, mitu i kriminalu? Ako Ružica Jukić zna da su svi ogrezli u kriminalu, zbog čega nije podnijela krivične prijave? Zbog čega nije obavijestila svoje kolege tužioce o saznanjima koje ima?)

Jukić: Vidjet ćete da će se poslije ove emisije organi probuditi i pokrenuti istrage protiv Vas (Jukić tokom repliciranja Draganu Mektiću).

(Da li “organi”, kako ih je nazvala Jukić, postupaju na osnovu dokaza i radeći po službenoj dužnosti ili naloge za procesuiranje pojedinaca dobijaju nakon TV emisija?)

Javnost je ostala uskraćena za sljedeće informacije, a Dragan Mektić je taj koji treba dati odgovore:

– Da li je istina da je išao u Tužilaštvo i raspitivao se za predmet u vezi s firmom u kojoj radi njegova kćerka?

– Koji su to predmeti koji postoje u Tužilaštvu BiH protiv ministra Dragana Mektića i da li je koristio svoju poziciju da utječe na istrage i procesuiranje?

– Da li je zaposlio svoga zeta Želimira Gatarića u Službu za poslove sa strancima? Ako nije, treba to i da dokaže, a ovim pitanjem se trebaju pozabaviti i druge nadležne institucije.

– Dragan Mektić konačno treba da razjasni i dokaže validnost svoje diplome.

Tragikomični momenti:

– Pokušaj ministra Mektića da diskredituje sagovornicu tvrdnjama da je nekompetentna i da je bila frizerka. Ne ulazeći u to da li je Ružica Jukić radila kao frizerka ili ne, u prilog joj ne ide činjenica da je na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirala tek u 36. godini života. S druge strane, ministar Mektić ne bi trebao potcjenjivati frizerke. Prije svega to je častan zanat, a drugo, neke od njih su toliko daleko dogurale da su preko noći postale vlasnice višemilionski vrijednih kompanija u BiH.

– Interesantno bi bilo sa stručnog gledišta analizirati govor tijela ministra Mektića (vidnu nervozu, dodirivanje uha, lupkanje olovkom o sto) u momentu dok Ružica Jukić iznosi optužbe za navodni ratni zločin u Prnjavoru u koji je, opet navodno, umiješan i ministar Mektić. U tom momentu, Mektić potpuno bespotrebno, u svoju odbranu kao štit stavlja “srpski narod” i govori kako je to “protiv srpskog naroda” i da niko neće “blatiti srpski narod”.

– Kao očito patrijarhalno odgojenom čovjeku, Mektiću je zasmetalo to što je Ružica Jukić u emisiji kazala kako se v.d. glavne tužiteljice Gordana Tadić žalila jer je navodno Mektić na nju vršio pritisak da izađu na kafu ili ručak. Nije on to radio, “Bože sačuvaj, on je oženjen čovjek”. Osim toga, takvim tvrdnjama Jukić “ponižava tužiteljicu Tadić”, kaže Mektić. Poimanje odlaska na kafu i ručak očito nije isto kod Jukić i Mektić. Ministar Mektić je zbog ovoga imao potrebu da se izvini tužiteljici Tadić, a i njenoj porodici na kraju emisije: Izvini Gordana, rekao je, između ostalog.

– Ružica Jukić dokaze za svoje tvrdnje tražila je na internetu, pri tome ni sama nije sigurna o čemu govori.

– “Bruko pravosudna” – riječi kojima Mektić oslovljava Jukić.

– Ružica Jukić spočitava Mektiću visoka primanja i dnevnice, aludirajući pri tome da nije bio dobrog materijalnog stanja kada je “došao u Sarajevo u žutom stojadinu” 2003. godine. Sve to je Ružica Jukić, kako kaže, našla na internetu. Interesantno, za dnevnice su svojevremeno u pojedinim medijima optuživali i Jukić, a nakon toga je iznenada postala “svijetla tačka bh. pravosuđa”.

– Ružica Jukić: I meni je ministar Mektić simpatičan čovjek.

– Ružica Jukić: Evo imamo ovdje da ste vrijeđali novinarku silikonjaru Biljanu Knežević. Da li Jukić također vrijeđa spomenutu novinarku, budući da pitanje ili konstatacija nisu glasili: Vrijeđali ste novinarku Biljanu Knežević, nazivajući je silikonjarom.

– Ružica Jukić se za emisiju pripremila, a glavne argumenta za raspravu s Mektićem je pronašla na internetu. Ima na internetu svašta i o Ružici Jukić:

Interesantno je i to da Ružica Jukić sada svom snagom brani pravosuđe, sudije i tužitelje, a ne tako davno tužitelji su tražili njenu smjenu iz VSTV-a.

-Sa svojim istupima navedena se direktno stavlja na stranu osumnjičenih i optuženih osoba u predmetima Radončić i drugi i Pavlović banka, čime direktno vrši utjecaj na postojeće istrage i vrši pritisak na pravosudne institucije koje odlučuju u ovim predmetima. Donekle razumijemo pritiske medija i politike, ali za osobe koje moraju da zastupaju interese pravosuđa, to je nedopustivo- navodi se, između ostalog, u saopćenju za javnost Kolegija tužilaca Tužilaštva BiH od 16. februara 2016. godine.

Faktor.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA