Poznati bh. umjetnik Edin Numankadić obilježio 50 godina rada

3225

Izložbom umjetničkih djela iz ciklusa “Zapisi” i “Oblici” Edina Numankadića, uz prisustvo brojnih medija i prijatelja, poznati bh. umjetnik obilježio je danas 50 godina svog rada.

Izložba se većinom sastoji od novih umjetničkih djela u formi asemblaža koje publika nije imala priliku vidjeti ranije u galerijskom prostoru.

Riječ je o likovnim djelima sastavljenim od međusobno povezanih predmeta koji su uspomene iz različitih perioda Numankadićevog života.

– Ja sam do sada imao oko 50 samostalnih i blizu 400 kolektivnih izložbi i sa njima sam prolazio cijeli svijet, ali sam se uvijek vraćao Sarajevu i ovdje se najljepše osjećam. Za stvaralački rad i inspiraciju umjetnika su jako važni korijeni i očuvanje kontakta sa tradicijom, naslijeđem i ličnim identitetom – naglasio je Numankadić.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, te zahvalio Numankadiću što je odlučio da svoj veliki umjetnički jubilej obilježi izložbom u općini u kojoj živi i djeluje.

– Zadovoljstvo je sarađivati sa Edinom Numankadićem. Našu saradnju počeli smo prošle godine, kada je Numankadić poklonio Općini djela iz ciklusa “Zapisi”. Ta djela su dio stalne postavke u javnom prostoru Općine i nalaze se na zidu iznad glavnog stepeništa, a tragovi su svjedočanstva jednog vremena. Ovaj današnji događaj izvanredna je prilika da se građani još jednom upoznaju sa vrhunskim ostvarenjima Numankadića, jednog od najznačajnijih predstavnika savremene bosanskohercegovačke likovne scene – rekao je Efendić.