SAFF

Premijerno prikazan film “Za nju vrijedi umrijeti” o liku i djelu rahmetli Safeta Hadžića

Facebook
Twitter
WhatsApp

U prepunoj multimedijalnoj sali Općine Novi Grad danas je održana akademija posvećena heroju odbrambeno – oslobodilačkog rata, rahmetli Safetu Hadžiću, na kojoj je premijerno prikazan dokumentarno – igrani film “Za nju vrijedi umrijeti”, rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić, koji je publika ispratila vrlo emotivno i sa dugotrajnim aplauzom.

Film je snimljen povodom 30. godišnjice pogibije brigadnog generala Safeta Hadžića, heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata 92-95 i dobitnika najvećeg ratnog priznanja – Zlatni ljiljan.

Tog 18. aprila 1992. godine Safet Hadžić je poginuo u herojskoj akciji “Pretis” u Vogošći, prilikom izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava, koja su bila prijeko potrebna za odbranu Sarajeva. U  akciji su živote izgubili i njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Premijeri su prisustvovali predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, članovi porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, predstavnici boračkih udruženja, rvi, članovi porodice rahmetli Safeta Hadžića, prijatelji i komšije.

Prije projekcije brojnim zvanicama se obratio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je ovom prilikom prisutnima poželio dobrodošlicu, istakavši da se danas navršilo 30 godina od pogibije rahmetli Safeta Hadžića, jednog od devet heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata. “Od devet heroja odbrambenog rata Općina Novi Grad ima dvojicu, to su Safet Hadžić i Safet Zajko. Mi smo Općina koja, vjerovatno, najviše pažnje posvećuje bliskoj prošlosti vezanoj za odbrambeno – oslobodilački rat i odbranu od agresije kroz brojne programe, izgradnju spomenika, imenovanje ulica po herojima i sl. Također, Zlatna plaketa Općine Novi Grad nosi naziv po rahmetli Safetu Hadžiću, kolektivna i pojedinačna, dodjeljuju se svake godine, već blizu trideset godina, od dana kada je ustanovljena kao najveće priznanje naše Općine”, kazao je načelnik Efendić. Dodao je da je uz brojne načine na koje Općina obilježava sve ono što je važno za protekli period agresije i odbrane od nje, posebno važna filmska produkcija, i sve ono što se dokumentuje kroz filmove ostavlja poseban dojam na sve one koji su gledaoci, a naročito na one koji nisu svjedočili tom vremenu.

Govoreći o rahmetli Safetu Hadžiću, načelnik je kazao da je on među prvima shvatio šta se dešava i šta će se dešavati devedesetih godina prošlog vijeka u BiH. “Možda je najvažnija njegova uloga bila u tome što je doprinio tome da se organizira narod na prostoru Novog  Grada i Sarajeva, kroz TO, ali i na druge načine kako bi se pripremili za odbranu od agresora. Njegova borba je trajala još od 1983.godine, od “Sarajevskog procesa” i svega onoga što se tada dešavalo u BiH”, naglasio je načelnik Efendić.

Prema riječima rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić, film je važan dokument i svjedok jednog vremena, kojim uz njene ranije dokumentarne filmove nastoji od zaborava otrgnuti historijske činjenice, događaje i heroje, te njegovati kulturu sjećanja. “Zbog položenih života za ovu zemlju mi danas nemamo pravo na šutnju i zaborav, a nove generacije na neznanje, a i to je naša odgovornost”, istakla je Zvizdić.

Dugometražni, dokumentarno – igrani film “Za nju vrijedi umrijeti” kroz simbiozu bogatog arhivskog materijala i igranih scena, publiku upoznaje sa likom i djelom Safeta Hadžića i prije početka agresije na BiH, odnosno 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kada se suočavao sa brojnim problemima zbog gradnje džamije u Švrakinom Selu, a potom bio angažovan i u prikupljanju pomoći porodicama osuđenih u “Sarajevskom procesu”. O tom vremenu svjedoče i dvojica presuđenih u ovom procesu, Mustafa ef. Spahić i Edhem Bičakčić.

O formiranju Patriotske lige, u čijim je redovima Safet Hadžić bio prvi među prvima, pripremama za odbranu Sarajeva i njegovom nemjerljivom doprinosu u prvim danima agresije na BiH govore Nihad Halilbegović, Ismet Hadžić – Mutevelija, Fahira Fejzić – Čengić, te Safetovi najbliži saradnici Safet Baltić, Rahim Baltić i Suad Berbić. Uz potresna svjedočenja, u filmu se prvi put objavljuju historijski važni dokumenti i fakti, te se prvi put nakon 30 godina, prikazuju snimci s mjesta pogibije samo nekoliko sati nakon akcije.

Kroz privatni život Safeta Hadžića u filmu nas vodi njegova porodica, supruga Džemila, djeca Almira Hadžić – Gološ, Nezir Hadžić i Amila Hadžić – Glušac, te sestre Safeta Lagumdžija i Vahdeta Hadžifejzović. Safeta upoznajemo i kroz njegove dane djetinjstva i mladosti u rodnoj Strgačini, a određeni segmenti njegovog života su prikazani i kroz rekonstruktivne igrane scene.
Safeta u filmu igra mladi glumac Aldin Tucić, a uloge su ostvarili i Erol Horvat, Darko Petrešin, Elvedin Požega i Mahir Karović.
Inspiracija pri odabiru naslova filma “Za nju vrijedi umrijeti” bila je istoimena pjesma koju je prije nekoliko godina, upravo u spomen na njegovog daidžu Safeta Hadžića, napisao i komponovao Kenan Hadžifejzović, a izveo Hor Hazreti Hamza.

Produkciju filma potpisuje PLATFORMA. Koproducenti su Federalna TV, Reakcija i BH Telecom.
Film su podržali općine Novi Grad, Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća, Trnovo, Hadžići, te JU Fond memorijala KS.

Link trailera: https://youtu.be/xGei0MeNTPg

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA