četvrtak, 2. mart 2023 / 10. ša'ban 1444

SAFF

Saudijska Arabija upumpava 5 milijardi dolara u tursku ekonomiju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Saudijska Arabija i Turska u ponedjeljak su zaključile dugo očekivani sporazum da Kraljevina uloži 5 milijardi dolara u centralnu banku u Ankari.

Depozit će pružiti veliki poticaj turskoj ekonomiji koja se bori nakon razornih potresa u februaru i rastuće inflacije – uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora 14. maja.

Saudijski fond za razvoj saopćio je da je sporazum „ne samo dokaz bliske saradnje i historijskih veza između dvije zemlje i njenog bratskog naroda, već i demonstracija posvećenosti Kraljevine Saudijske Arabije da podrži napore Turske da ojača svoju ekonomiju.”

Ankara radi na konsolidaciji svojih ekonomskih i poslovnih veza sa zaljevskom regijom, uključujući UAE i Saudijsku Arabiju, osiguravajući priliv stranih investicija.

Enver Erkan, ekonomista iz Dinamik Yatirim, u Istanbulu, rekao je za Arab News: “Očekuje se da će depozit od 5 milijardi dolara koji će biti uložen u CBRT kritično doprinijeti turskoj ekonomiji u oporavku finansijske štete nakon zemljotresa i pripremama za približavanje parlamentarne i predsjedničkim izborima.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA