Srpska pravoslavna crkva objavila da nema dobre odnose sa Islamskom zajednicom u BiH

1943

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je sinoć da je na upravo završenom zasjedanju razmatrao stanje SPC-a u državama stvorenim na “razvalinama” bivše Jugoslavije, pri čemu je konstatovano da su “animoznost i diskriminacija u odnosu na našu Crkvu prisutne, u većoj ili manjoj mjeri, gotovo svuda”.
“U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, a naročito u Crnoj Gori, gdje je nedavno potvrđen antievropski i anticivilizacijski prijedlog zakona o Crkvama i vjerskim zajednicama”, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Informativne službe SPC-a.

U saopštenju se navodi da se “tim nacrtom zakona specijalno i namjerno diskriminišu Eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države”.

“Takva rješenja ukidaju neotuđivo pravo građanina na slobodu vjeroispovijesti i savjesti i predstavljaju direktno miješanje u unutrašnje crkvene poslove. Tu su i pokušaji nasilnog oduzimanja svetinjâ u korist kanonski i realno nepostojeće ‘Crnogorske Pravoslavne Crkve'”, rečeno je u saopštenju.

Sabor je ocijenio da su odnosi sa Rimokatoličkom Crkvom i sa Crkvama Reformacije u Srbiji, kao i sa Islamskom zajednicom Srbije, tradicionalno dobri i korektni, “što se, nažalost, ne može reći za odnose sa određenim krugovima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”.