Srpski historičar otkrio planove Beograda: Tamo gde su Srbi u većini, a to je Republika Srpska, moraćemo stvarati svoje države…

685

Predsjednik Naprednog kluba iz Beograda i povjesničar Čedomir Antić komentirao je za “Glas Srpske” aktuelnu političku situaciju u regiji.

Na pitanje šta je pokazala najnovija analiza stanja na terenu, Antić kaže:

U ovim godinama imamo jasan nacionalni pokret među Hrvatima, Bošnjacima, Albancima, nacionalnim Crnogorcima koji teže da stvore nacionalno homogene države u kojima neće poštovati prava manjina niti Srba. Bošnjački nacionalni pokret nije stao. Među Bošnjacima ne postoji alternativa, već smatraju da je budućnost u tome da Srbi i Hrvati postanu manjine i da kao takvi prihvate bosanski identitet te da s vremenom postanu neka vrsta egzotike u Bosni koja će biti islamska, bošnjačka i u kojoj će oni biti Srbi u mjeri u kojoj to treba Bakiru Izetbegoviću ili Željku Komšiću. Srbi su se tome odupreli. Republika Srpska je tokom ovih 12 godina uspjela da se održi, ali svake godine smo uočili, nekad manje, nekad više, nastojanja da joj neka prava budu osporena i za to su koristili ne samo međunarodnu podršku, nego i raskol među Srbima. Negdje su i uspjeli.

A, na pitanje vjeruje li u bolji položaj Srba u regionu, Antić odgovara:

Ili će biti bolji položaj ili će Srbija morati da mijenja svoju politiku. Tamo gdje su Srbi u većini, a to su Republika Srpska, Crna Gora u dobrom dijelu, moraćemo stvarati svoje države. Nemamo druge mogućnosti, ako ne budu poštovali sopstvene zakone.

Cijenim veliki napor koji je srpski narod uložio da stvori Srpsku, ali ona mora još da se razvija. Srbija mora da zauzme ozbiljan stav.