Sud BiH se osvetio Maktoufu, ponovo su ga osudili na pet godina zatvora

2471

Izricanjem zatvorske kazne od pet godina danas je u Sudu BiH okončano obnovljeno suđenje Abduladhimu Maktoufu okrivljenom za ratni zločin protiv civila počinjenom u Travniku 1993. godine. Nova sankcija koja je identična ranije izrečena u pravomoćnoj presudi Maktoufu, izrečena je u skladu s Krivičnim zakonom bivše SFRJ, a nakon presude Evropskog suda za ljudska prava koji je utvrdio da je u ovom slučaju umjesto Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine trebao biti primijenjen po okrivljenog u ovom slučaju blaži zakon bivše SFRJ.

Iako je bilo logično da Maktouf dobije makar  blažu kaznu od one koju je odrobijao po ukinutoj presudi, Sud BiH je ostao dosljedan u činjenju nasilja nad ovim čovjekom.  Poznato je da je Egipćanin ABu Džafer – Mirsad Hodžić po nalogu  američkog tužioca Jonthana Scmidhta lažno svjedočio protiv Abduladhima Maktoufa na Sudu BiH. Iako je utvrđeno da je Abu Džafer počinilac tog djela, on do danas nije procesuiran. Naravno, to mu je nagrada za lažno svjedočenje protiv Maktoufa, a za račun Amerikanaca.

Osim toga, Abduladhim Maktouf je najzaslužniji što je sud u Strazburu  presudio da je Sud BiH presuđivao pogrešno. Čitava blamaža koja se događa sada sa Sudom BiH i njegovim presudama za ratne zločine nastala je nakon što je Maktouf dobio ovaj sud u Strazburu. Oni mu to nisu mogli oprostiti. Da su ikako mogli izrekli bi mu veću presudu od ranije.