srijeda, 4. oktobar 2023 / 19. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Svečanom akademijom u Sarajevskoj vijećnici “Merhamet” obilježio 110 godina postojanja

Facebook
Twitter
WhatsApp

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” obilježilo je večeras Svečanom akademijom u Sarajevskoj vijećnici 110. godišnjicu od osnivanja.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac je, obraćajući se gostima ove svečanosti, naglasio da je glavna vodilja „Merhameta“, tokom cijele njegove historije, bila „čuvanje dostojanstva najsiromašnijih kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini, kroz moralnu i materijalnu podršku“.

– Kroz sve historijske etape, „Merhamet“ je imao značajnu ulogu. U brojnim dramatičnim situacijama, kroz koje smo prošli u proteklih 110 godina, preživjeli smo, zajedno sa svojim narodom, sve nevolje i iskušenja. „Merhamet“ nikada nikog nije iznevjerio, niti napustio. Ruku pomoći je pružao svim ljudima u nevolji, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, na što smo ponosni – kazao je Vrbanjac.

Dodao je da je „Merhamet“ mnogo puta potvrdio svoju snagu.

– I danas, sa ove svečanosti, šaljemo poruku da je „Merhamet“ spreman i sposoban da u svim situacijama pritekne u pomoć ljudima u nevolji, ma gdje oni bili – naglasio je Vrbanjac.

Podsjetivši da je vizija djelovanja „Merhameta“ utemeljena 1913. godine, Vrbanjac je istakao je da je ona univerzalna.

– Mi smo odgovorno preuzeli emanet i obavezu naših prethodnika da radimo na poboljšanju socijalno-ekonomskog položaja naše zemlje i njenih građana. Pred „Merhametom“ je svijetla budućnost jer njeguje univerzalne vrijednosti humanizma – poručio je, između ostalog, predsjednik Vrbanjac.

Goste svečane akademije, uime člana Predstedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, pozdravio je šef njegovog kabineta Dr. Goran Behmen, naglašavajući značaj i posebnu ulogu „Merhameta“ u bh. društvu.

U okviru svečanosti, premijerno je prikazan dokumentarni film rađen u produkciji TV Hayat, u kojem su o značaju „Merhameta“ govorili reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, akademici Abdulah Sidran, Ejup Ganić, Mirko Pejanović, prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik „Caritasa“ Tomo Knežević i predsjednik „La Benevolencije“ Jakob Finci.

Na Svečanoj akademiji je uručena i „Merhametova“ godišnja nagrada iz Fondacije „Muradif Ćato“, a ovogodišnji laureat je bosanskohercegovački glumac i pisac Josip Pejaković. Pejaković se zahvalio „Merhametu“, naglašavajući značaj ove manifestcije.

– Osvojio sam pregršt nagrada, ali je ova nagrada od „Merhameta“ kruna. „Merhamet“ obilježava veliku godišnjicu i velika je čast što su baš mene izabrali, što su prepoznali u meni nešto za šta sam mislio da neće prepoznati niko drugi. A baš je dobro da je to “Merhamet” jer sam sa tom institucijom sarađivao i u ratu, a posebno za vrijeme serije “U ime naroda” gdje sam probudio empatiju gotovo cijele Evrope i uz pomoć mojih dobrih prijatelja iz Skandinavije, Njemačke, Austrije i drugih zemalja, pregršt hrane, robe i novca donijeli u Podrinje i u čitavu Bosnu i Hercegovinu – kazao je Pejaković.

Značajan jubilej, 110 godina postojanja i humanitarnog rada, bila je prilika da se zahvale i partnerima „Merhameta“ i ljudima koji su dali veliki doprinos u promoviranju „Merhameta“, njegove misije dobročinstva i njegovih vrijednosti. Tako su „Merhametove“ plakete dodijeljene predsjedniku Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Adilu Kulenoviću i direktoru Agencije „Anadolija“ Hakanu Čeliku.

Veliko bogatstvo „Merhameta“ su i njegove partnerske organizacije. Jedna od njih je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, čiji je predsjednik prof. dr. Sanjin Kodrić uručio prigodan poklon predsjedniku „Merhameta“ Kenanu Vrbanjcu.

Povodom velikog jubileja objavljena je i monografija „Merhamet 110 godina – Rođen iz duše naroda“, čiji je autor portparol „Merhameta“, novinar, publicista i književniik Ruždija Adžović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su zvaničnici i predstavnici iz raznih oblasti društvenog života, te brojni gosti, predcstavnici “Merhametovih” partnerskih organizacija iz Turske, Makedonije, Sandžaka, Šveske, Njemaačke.

Svečanost su uveličali članovi narodnog orkestra Radničkog kulturno-umjetničkog društva “Proleter” iz Sarajeva, na čelu sa harmonikašem Rifetom Avdićem, kao i mladi Pjevači Mirsad Kulo i Elmedina Laličić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA