ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Turska postala ‘Türkiye’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ubuduće će se naziv ‘Türkiye’ koristiti u svim vrstama službenih državnih aktivnosti i korespondencije, odlučile su vlasti.

Turske vlasti odlučile su da rebrendiraju imidž zemlje u svijetu.

Ranije ovog mjeseca, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je saopćenje mijenjajući međunarodno priznato ime zemlje iz “Turkey” u „Türkiye“,

“Türkiye jača vlastito ja i identitet u jeziku i komunikaciji, kao i na svim poljima“, rekao je šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun.

Promotivni video, pripremljen u okviru napora za jačanje brenda Türkiye, podijeljen je na društvenim mrežama Ureda za komunikacije. Video se prikazuje u mnogim zemljama sa hashtagom #helloTürkiye i objavama globalnih influensera na društvenim mrežama.

“Kako bismo ojačali brend, formirat ćemo Ured za brend Türkiye. Naravno, veoma je važno da svi segmenti našeg društva pokažu senzitivnost i podršku. Možemo dodatno ojačati brend Türkiye u cijelom svijetu djelujući na integriran način“, poručio je Altun.

Kampanja ima za cilj korištenje izraza “Türkiye”, sprečavajući strance da koriste ime zemlje na različitim jezicima preko društvenih mreža. U tom kontekstu, savjetnici za medije Ureda za komunikacije koji djeluju u stranim zemljama također sprovode različite aktivnosti u svrhu promocije kampanje.

Šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun je u svojoj ocjeni na tu temu podsjetio da je u decembru objavljeno cirkularno pismo sa potpisom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se ime te države u međunarodnim medijima koristi samo kao “Türkiye”, a ova odluka je važan korak ka osiguravanju jedinstva diskursa i jačanju brenda Türkiye na međunarodnoj areni.

– Zajedno ćemo ojačati brend “Türkiye”-

Navodeći da će u svrhu jačanja brenda osnovati Ured brenda Türkiye, Altun je rekao da će ovaj ured raditi na polju globalnog identiteta Türkiye i doprinijeti jačanju imidža zemlje i vrijednosti brenda.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA