SAFF

Turski Bayraktar protiv terorista PKK-a u Iraku /VIDEO/

Facebook
Twitter
WhatsApp

Turske oružane snage (TSK) pokrenule su operaciju ¨Kandža¨ kopnom i zrakom protiv terorističkih ciljeva u regijama Metina, Zap i Avaşin-Basyan u sjevernom Iraku.
Turske snage bezbjednosti neutralisale su ukupno 26 terorista PKK od pokretanja operacije “Kandža-Katanac” u sjevernom Iraku, saopšteno je u utorak iz Ministarstva odbrane Turkiye

“Protivteroristička operacija se nastavlja uspješno kako je i planirano”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Turkiye.

U operaciji “Kandža-Katanac”, koja je pokrenuta juče, učestvuju timovi komandosa i specijalnih snaga uz podršku bespilotnih letjelica (UAV), jurišnih helikoptera i artiljerijskih elemenata.

Iz Ministarstva je saopšteno da je operacija, u skladu s načelima samoodbrane iz Povelje Ujedinjenih nacija, pokrenuta nakon što je utvrđeno da teroristička grupa planira pokrenuti napad velikih razmjera.

Teroristi PKK često se kriju u sjevernom Iraku, planirajući terorističke napade u Turkiye.

Operacije Turkiye “Kandža-Tigar” i “Kandža-Orao” pokrenute su 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

Turske snage sigurnosti provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turkiye, ali i na sjeveru susjednih Iraka i Sirije. PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi, prenosi agencija Anadolija.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA