Uhapšen Milenko Gojgolović, optuženi za silovanje tokom rata u Vlasenici

  962
  Po nalogu tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine, u zajedničkom djelovanju policijskih djelatnika Granične policije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, na graničnom prijelazu Karakaj, identificiran je i lišen slobode Milenko Gojgolović, rođen 1955. u Vlasenici.

  Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je u svojstvu pripadnika VRS, na području općine Vlasenica, u ljeto 1992. godine, u logoru Sušica gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.

  Nakon lišenja slobode osumnjičeni je predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i uputiti prijedlog za određivanje pritvora, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

  Ovaj predmet značajan je u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja u BiH.

  Osumnjičeni je duži vremenski period boravio u inozemstvu, te je bio nedostupan pravosuđu BiH, a lociran je identificiran i lišen slobode nakon kraćeg boravka u BiH.

  Tužiteljstvo BiH, zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inozemstvu, intenzivno radi na pronalasku i procesuiranju osumnjčenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu.