SAFF

Ukrajina namjerava naoružati čak milion ljudi

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je kako se Kijev nada da će naoružati milion ljudi, dok se zemlja priprema za novu fazu rata, prenosi The Guardian.

“Ulazimo u novu, dugu fazu rata. Da bismo pobijedili, moramo pažljivo planirati resurse, izbjegavati pogreške i projektirati svoju snagu na takav način da se neprijatelj u konačnici slomi”, napisao je u objavi na Facebooku ranije u petak.

Zahvalio je britanskom ministru odbrane Benu Wallaceu na njegovoj podrški povećanju pomoći Kijevu, kao i vodstvu američkih partnera, uključujući njegovog američkog kolegu Lloyda Austina.

Cilj Ukrajine je “obnoviti naš suverenitet i teritorijalni integritet unutar međunarodno priznatih granica”, rekao je. Reznikov je dodao da se “fokusira na potrebu da se osigura milijun ljudi koji će se suočiti s neprijateljem”.

Upozorio je i da su “izuzetno teške sedmice pred nama” i da su Ukrajini potrebni “jedinstvo, kohezija, volja i strpljenje” u ovom iznimno teškom razdoblju.

Reznikov je kazao kako su na početku rata “dobrovoljci bili od izuzetne pomoći” te su zahvaljujući svojoj mobilnosti “brzo rješavali vrlo hitna pitanja”, prenio je BBC.

Kaže da Ukrajina za pobjedu mora i ulagati u ukrajinske proizvodne pogone kako bi se “osigurala stabilnost i učestalost isporuka”. U svojoj izjavi navodi da se Ukrajina za značajan dio svoje vojne opreme oslanjala na pomoć građana, volontera i civilnih organizacija.

Iznio je i podatak da se krajem aprila ukrajinsko ministarstvo obrane oslanjalo na donacije za 50 posto oklopa koji se koristi u borbi, no, od 13. maja Ukrajina je uspjela povećati vlastitu proizvodnju kako bi osigurala 57 posto neprobojnih prsluka za oružane snage, dodao je.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA