ZASLIJEPLJENOST! Boje zastave Republike Srpske na fotografijama direktora Klixa Darija Šimića

270

Jasno je da su mediji iz Bosne i Hercegovine stali uz jednu od strana kojih se ovih sedmica oštro sukobljavanju u mišljenjima oko parde ponosa. Tako i jedan od najjači online medija, na kojeg se oslanja i veći dio bh. građana izvan BiH, očigledno ima svog favorita. Mjesecima Klix najavljuje paradu ponosa, promovira vrijednosti takvog života, donosi priče iz svijeta kojima suptilno favorizuje takvu seksualnu opredijeljenost. Učinili su to kroz formalnu objektivnost, bez puno subjektivnih dodataka, ali sam izbor tema i enorman broj objava, jasno govori da je Klix odigrao ključnu ulogu u medijskom prostoru u kontekstu neheteroseksualaca i njihove parade. Jasno je da su to vrijednosti koje propagira tim Klixa, a vjerovatno su i za pojačan intenzitet promoviranja ove ideologije i parade ponosa, dobili i pokoje finansijsko sponzorstvo. Da Klix ima te sklonosti, nedavno je rekao novinar Avdo Avdić.

Za suočavanje sa sumnjama u medijsko nametanja stava i vrijednosti, ne mora se ići u brojanje objava ovog portala, dovoljno se osvrnuti na izvještaje sa skupa Dan tradicionalne porodice.

Počeli su sa tekstom „Veoma mali broj građana prije početka skupa “Dan tradicionalne porodice” u Sarajevu“. Nemoguće je shvatiti kako da u 13:53 donose zaključak o posjećenosti skupa. Posebno ako se zna da oni uvijek kasne. Nejasno je kako se o posjećenosti skupa može govoriti kroz fotografije načinjene 20-ak minuta prije njegovog početka. Normalno je da tada okupljenih neće biti puno. Teško je izbjeći zaključak su htjeli kompromitovati skup i destimulisati one koji su imali namjeru priključiti mu se. Srećom, pogotovo za one koji ne žive u Sarajevu i BiH, da postoje društvene mreže putem kojih su mogli imati uvid u stvarnu masu okupljenih. Tada se vidjelo da Klixova objava nije potpuna slika stanja.

Kada su slike odaslane u svijet pokazale da je skup solidno posjećen, opet je Klix stupio na scenu. Ovoga puta sjetili su se nečega nemogućeg. „Baloni na skupu protiv povorke ponosa u bojama zastave transrodnih osoba“ tekst je kojim su pokazali neobjektivan i zlonamjeran odnos prema okupljenim tradicionalistima. Za ovu tvrdnju priložili su fotografije balona koji su činili dekoraciju šetnje i zastave trans osoba. Roze i plavi baloni sa skupa, Klixu je jednako kao i bijela, roza i plava boja na zastavi spomenute populacije. Kako nije bilo bijelih balona, tim Klixa se sjetio pronaći ovu boju u podlozi na kojoj su se našli.

„Jasno je da su organizatori “Dana tradicionalne porodice”, kako je nazvan današnji skup protivnika ideja LGBTIQ osoba, nesvjesno odabrali ove boje balona i podloge na kojoj su ih čuvali prije dijeljenja, ali korisnici društvenih mreža komentarišu da su time napravili pravi uvod u sutrašnju Bh. povorku ponosa“, napisano je u Klixovom tekstu pokušaja ismijavanja okupljanja tradicionalista.

Osim toga, priložili su i fotografiju mlade djevojke u hidžabu koja nasmijana drži balone. Beskrupulozna manipulacija i insinuacija.

Pravljenje čitatelja idiotima, nije uspjelo. Ovo su samo neki od komentara na Klixovu objavu:

Soldir 91: Klix na sve načine pokušava oblatiti današnji skup, ali im ne ide, a tako i ovim nazovimo člankom. Vidimo da nema bijelih balona.

19BordoDNK46: Infantilan pokušaj propagande… De popustite nas malo.

Slovak: Nema više novinara. Ovo su propagandne mašine, sve zavisi ko više plati. Novinari su se izgubili onda kad su prestali da pišu imena autora.

Ajkula: Bijela podloga na kojoj su baloni. 🙂  Đavo je u detaljima.

Analogno ovom Klixovom neobjektivnom i manipulativnom članku, možemo reći da je njihov direktor ljubitelj zastave Republike Srpske. Na nekoliko njegovih fotografija se može naći crvena, plava i bijela boja. Bilo bi šizofreno, zar ne? Upravo takav je Klixov zaključak o balonima i njihovom držaču. Da nije bilo tog držača, vjerovatno bi Klix našao bijelu boju u patikama djevojčica ili u njihovim beonjačama.