28 stranih frakcija bori se na strani Bašara Asada, a niko ih ne proglašava terorističkim organizacijama

4004

Vijeće sigurnosti izdalo je, prošle srijede rezoluciju 2178, poglavlje VII, kojom se propisuje da ”sve države rade na sprečavanju kretanja terorista i terorističkih skupina, kroz efikasnu kontrolu granica i kontrolu izdavanja dokmenata i putnih isprava, s ciljem da se spriječi krivotvorenje istih.”

Tim povodom, kako navodi France-Presse, oglasila se opoziciona koalicija, tačnije, Haitham al-Maleh, predsjednik Pravnog vijeća sirijske opozicione koalicije, koji je rekao da se 28 naoružanih stranih frakcija, već dvije godine bore na strani Asadovog režima, a po državnom zakonu, njihovo postojanje nimalo se ne razlikuje od postojanja i prisustva Idiša u Siriji.

Maleh je rekao da se tih 28 frakcija bore ”usred bijela dana”, na strani tiranskog režima i one su počinile mnoge zločine protiv sirijskog naroda u prethodne dvije godine. Ako uistinu postoji međunarodna volja stvarnog okončanja sirijskog problema, onda se moraju sve skupine stranih ratnika istjerati iz Sirije.

On je u svojoj izjavi, između ostaloga, kazao: ”Među najistaknutijim skupinama, koje se bore na strani Asadovog režima su: Hezbollah, libanonske i šiitkse milicije poput brigade ”Abu Fadl al-Abbasi”, zatim, irački Hezbollah, Houtsi iz Jemena, šiitski borci iz Afganistana, Pakistana i drugih država, te iranska Revolucionarna garda koja predvodi vojne operacije u Siriji u korist Asadovog režima.

Osim toga, opozicione snage u Siriji su od početka oružanog sukoba u Siriji, mjesec dana nakon izbijanja revolucije u martu, 2011. godine, obznanile da imaju dovoljno boraca, čak i previše, kao što su obznanile da ono malo lahkog naoružanja s kojim raspolaže nije dovoljno, i da je najveća potreba naouružavanje opozicione koalicije kako bi se barem donekle stvorila ravnoteža snaga na terenu.

Indikatvino je to da rezolucija Vijeća sigurnosti 2178, čak ni aluzivno, ne spominje Hezbollah na listi terorističkih organizacija, niti sektaške šiitske milicije koje se otvoreno bore na strani režima, dok u isto vrjeme spominje, naprimjer, ”Džebhetun-nusru” i brine se o protoku stranih boraca koji dolaze u tu jedinicu iako su većina njih Sirijici.

Hezbollah i šiitske milicije iz Iraka, obznanile su svoje učešće u borbi na strani režima još početkom prošle gdine i imali su ogromnu ulogu u vračanju mnogih mjesta pod kontrolu režima, koja su revolucionarne snage već bile osvojile, posebno na području Kalamuna i Damaska, i opozicija je optužila Hezbollah i šiitkse milicije za počinjene zločine protiv civila u Siriji, ali se po tom pitanju ništa nije uradilo iako se zvanično osuđuje Asadov režim.”