petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Agresija na Ukrajinu: Ruske snage u nekim područjima potisnute više od 70 kilometara od Kijeva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Danas je 32. dan ruske agresije na Ukrajinu. Tokom jučerašnjeg dana ruske snage bombradovale su Lavov, blizu poljske granice.

U svom noćnom obraćanju ukrajinskom narodu i svijetu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je SAD i Evropu da isporuče više tenkova, protivraketnog i protivbrodskog naoružanja, ali i aviona, tvrdeći da je sigurnost Evrope u pitanju.

“To oružje naši partneri imaju i ono je sada prekriveno prašinom u njihovim skladištima. Uostalom, ovo sve je za slobodu ne samo u Ukrajini nego za slobodu u Evropi”, rekao je.
VIDEO: Ukrajinska vojska zarobljava sve više ruskih vojnika

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopćilo je da su ukrajinske snage uspješnim operacijama na određenim područjima potisnule ruske trupe na više od 70 kilometara od Kijeva.

“U nekim područjima ne vidimo povlačenje i jedinice Oružanih snaga Rusije su i dalje 35 kilometara udaljene od Kijeva“, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane Ukrajine Oleksandr Motuzjanjk. Istakao je da u odbrani Ukrajine učestvuju Ukrajinci iz cijelog svijeta, a ne samo oni koji žive u državi.
“Trenutno vidimo da se mnogo ukrajinskih državljana vraća u Ukrajinu kako bi se pridružili redovima branilaca“, rekao je Motuzjanjk.
Dodao je da je Ukrajina uspješno provela mobilizaciju te naveo da je trenutno u toku druga faza mobilizacije u toj zemlji. “Doveli smo dodatne rezerve od više od 100.000 ljudi. Trenutno se cijela zemlja uključila u borbu protiv agresora“, tvrdi Motuzjanjk.


Rusi uništavaju skladišta goriva i hrane

Rusija je počela uništavati ukrajinska skladišta goriva i hrane, što znači da će vlada morati raspršiti zalihe hrane i goriva u budućnosti, rekao je savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Vadym Denysenko, prenosi Reuters.

Denisenko je u razgovoru za jednu ukrajinsku televiziju rekao da Rusija dovodi više snaga te bi mogla iznova krenuti u osvajanje ukrajinskih teritorija.

Britanski vojni obavještajci: Ratište širom sjeverne Ukrajine ‘i dalje većinom statično’

Objavljen je novi izvještaj britanskih vojnih obavještajaca. U izvještaju se navodi da je ratište širom sjeverne Ukrajine “i dalje većinom statično”.


Lokalni protivnapadi ukrajinskih snaga, navodi britansko Ministarstvo odbrane, sprečavaju ruske pokušaje pregrupiranja svojih snaga.

“Izgleda da se ruske snage koncentriraju na pokušaje da okruže ukrajinske snage koje se suočavaju sa separatistima na istoku zemlje, te da ostvare napredak iz smjera Harkiva na sjeveru i Mariupolja na jugu”, navodi se u izvještaju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA