Agrokor i mi!

940

Analiza poslovanja Agrokora pokazala je da je svoja kreditna zaduženja smanjio, ali je povećao zaduženja prema dobavljačima. Vijest koja malo znači kupcima, ali za male proizvođače u  BiH može značiti pitanje opstanka na tržištu. Njima naknade za preuzetu robu nisu još plaćene i pitanje je kada će se to i desiti.

Agrokor u BiH ima 5.296 zaposlenih, a dobavljačima duguje 450 miliona KM.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić za Al Jazeeru je iznio podatak da je Agrokor dobavljačima u BiH dužan oko 450 miliona KM, te zbog toga ne bi bilo dobro, kako je istakao, da se dogodi “bilo kakav lom u Agrokoru”.

Dakle, po toj logici svi se moramo boriti za opstanak Agrokora kako bi spasili i poslovanje domaćih dobavljača. Zaboravljamo da će Uprava za indirektno oporezivanje našim dobavljačima uredno naplatiti PDV za robu koja još nije naplaćena, da će oni morati uplatiti PIO-MIO za radnike i poreze na dobit. Siguran recept za propast domaće proizvodnje ili u najmanju ruku za nelikvidno poslovanje. Hrvatska štiti svoju privredu a koliko ćemo mi uspjeti? Posljedice se odražavaju na cijelo društvo, male penzije, nikakva socijalna davanja, loše zdravstvo itd.

Pomoći moramo sami, kupovinom domaćih proizvoda u domaćim trgovačkim lancima kako bi kapital imao dužu putanju u našoj zemlji.

A.K.