Ahmed i Amel zlatni i bronzani u Evropi na takmičenju iz matematike

624

Samo nekoliko dana od objave istraživanja Međunarodnog programa za procjenu znanja i vještina (PISA) po kojem je naša zemlja na 62. mjestu, matematičari iz Bugojna osvojili zlato i bronzu na međunarodnom takmičenju.

Sedamnaestogodišnji Ahmed i Amel “osvjetlali su obraz” osvojivši prvo i treće mjesto na međunarodnom matematičkom takmičenju The International Youth Math Challenge za regiju Evrope.

Uz mnogo rada i odricanja, kažu, nije teško biti uz rame s najboljima iz svijeta.

– Dokazao sam da sam među najboljima u svijetu, da i mi, ovako mala država, možemo da se takmičimo s državama kao što su Engleska, Amerika – priča “bronzani” Amel Ridžal.

– U matematici pronalazim svoj smiraj. Nakon šest godina učestvovanja na brojnim takmičenjima došla je kruna moga rada – navodi “zlatni” Ahmed Trkić.

Na ovo najveće onlajn međunarodno omladinsko matematičko takmičenje, na kojem studenti i srednjoškolci iz cijelog svijeta u tri kruga potvrđuju svoje matematičke vještine, prijavile su ih njihove profesorice.

– Da djecu motivišemo, da razbijemo taj njihov strah, da mogu bolje i da idu ka boljem – ističe Šeherzada Bajrović, profesorica matamatike u Srednjoj tehničkoj školi u Bugojno.

– Oni se ponekad boje da ne mogu biti rame uz rame s učenicima koji dolaze iz sredina koje nude bolje uslove obrazovanja. Mi smo pokazali da to možemo – poručuje Dženana Bevrnja, profesorica matamatike u Srednjoj tehničkoj školi u Bugojnu.

(Federalna)