Alarm za Bosnu i Hercegovinu: Rusija režirala nerede u Crnoj Gori zbog NATO-a

453

Neredi u Crnoj Gori pokazali su novu realnost u političkim dešavanjima u regiji. Najvažniji pokazatelj je taj da je Rusija otvorila karte i direktno krenula da se miješa u uređenje zemalja u regiji.Kako javljaju crnogorski mediji,
“samo nekoliko sati nakon što je policija prekinula protest DF-a ispred Skupštine u Podgorisi, Kremlj je neuobičajeno brzo izašao sa saopštenjem, odnosno komentarom na stanje u Crnoj Gori u kome je sadržana indirektna prijetnja bezbjednosti po državu ukoliko nastavi put ka NATO”, piše Pobjeda.
Za političkog analitičara iz Beograda Dušana Janjića nema dileme ovim stavom Rusija se direktno umiješala u unutrašnju politiku Crne Gore.
„Moskva se direktno miješa u unutrašnje stvari Crne Gore. Vjerujem da u Crnoj Gori građani imaju dovoljno pameti i dostojanstva da zastanu poslije ovog saopštenja i da razmisle“, ocijenio je za Pobjedu Dušan Janjić.
On rekao da su demonstracije Demokratskog fronta usmjerene protiv NATO-a, pri čemu dodaje da je uloga Rusije u tome ogromna.
„Kada se pripremao referendum za nezavisnost Crne Gore, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je bio obaviješten od crnogorskog rukovodstva da će Crna Gora ići u NATO, ali naravno da neće imati strane trupe i rakete sa bojevim glavama, što je bio ruski uslov. Tada je to bilo dovoljno za Moskvu da ne ometa nezavisnost. Očigledno je da Moskva, kao i sve velike sile, mijenja svoju politiku kako joj odgovara. Njoj trenutno odgovara da ima što više žarišta na Balkanu, kako bi što više dobila u aktuelnim pregovorima oko podjele interesnih zona, a krenuli su bombama po glavi stanovnika Sirije. Dakle, tu je jasno da Moskva igra kao sve velike sile“, smatra Janjić.

Događaji u Crnoj Gori moraju biti opomena za sve u Bosni i Hercegovini. Rusija se agresivno kreće ka zauzimanju liderske pozicije na svjetskoj političkoj pozornici. Dušan Janjić je u pravu kada kaže da Rusiji danas odgovara da ima što više žarišta na Balkanu. Ruski ambasador u BiH u posljednje vrijeme nastupa veoma agresivno i direktno se miješa u političke odnose u Bosni i Hercegovini. Rusija ohrabruje antievropske procese i rušilačku politiku velikosrpskog miljenika Milorada Ddoika. Jedno od obilježja aktuelnih nemira u Crnoj Gori je i to da se zvanični Beograd po prvi put drži neutralno i nastupa veoma suzdržano. Slična je situacija i kada je u pitanju odnos Beograda prema našoj zemlji. Međutim, Rusija otvoreno nastupa i usmjerava događaje u regiji. Pitanje je dana kada će Moskva upaliti crveni alarm i za Bosnu i Hercegovinu. Ako do toga dođe, neredi u Podgorici će biti dječija igra spram haosa koji bi mogao kulminirati u našoj zemlji.