Alija Feriz pisao i Komšiću: Vaš zastupnik Prošić je Abdićev čovjek, vrši pritisak na svjedoke-logoraše

439

Predsjednik Udruženja logoraša Velika Kladuša Alija Feriz prijavio je Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK) i MUP-u USK zastupnika u Skupštini USK Ekrema Prošića zvanog Maršal, zbog pritisaka na svjedoke u istragama protiv upravnika logora koje je u ovom dijelu Krajine otvarao i kontrolisao osuđeni ratni zločinac i aktuelni načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić.

U izjavi za Faktor Feriz kaže da Prošić obilazi logoraše svjedoke koji su svjedočili protiv Fikreta Abdića i upravnika njegovih logora.

-Obilazi ih i nagovara da mijenjaju svoje iskaze. Vjerovatno je dobio direktivu za to jer svi mi znamo da je on Abdićev čovjek. Pokušava utjecati na svjedoke u istražnom postupku protiv Ekrema Melkića zvanog Kremo, Bajre Muhića i Azema Šehića koji su u ratu bili upravnici logora Valionica, Drmaljevo, Ponikve, Dubrave… – tvrdi Feriz.

Pojašnjava da je u prijavi Tužilaštvu i MUP-u naveo da je početkom mjeseca svjedok-bivši logoraš (ime i prezime poznato redakciji) išao dati svoj iskaz tužiocu.

-Nakon nekoliko dana telefonom ga je pozvao Ekrem Prošić, te mu rekao da se sastanu i razgovaraju o ovom predmetu koji je u fazi istrage. Posjetio je svjedoka i u njegovoj kući, gdje mu je pričao hvalospjeve o zločincu Abdiću, kao i o osumnjičenima protiv kojih se vodi istraga. Također, Prošić je posjetio i svjedoke koji žive u Bosanskoj Krupi i Bužimu. Predlagao je jednom od njih da zajedno idu u Hrvatsku u posjetu nekim ljudima. Sve što su mi logoraši-svjedoci rekli, napisao sam u svojim prijavama policiji i tužiocu – pojašnjava Feriz.

O pritiscima na svjedoke koje, kako tvrdi Feriz, vrši kantonalni zastupnik Ekrem Prošić, predsjednik Udruženja logoraša Velika Kladuša obavijestio je i predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića, čiji je Prošić član.

I krajem 2017. godine Ekrem Prošić je podržao Laburiste Fikreta Abdića, koji su nakon emitiranja serijala “Svi zločini Fikreta Abdića”, zajedničkim snagama krenuli u rušenje i smjenu direktora RTV USK Izana Mustafića, koji je odbio prekinuti emitiranje serijala.

Izvor:   Faktor