ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Alija Izetbegović je bio nezamjenjivi strateg opstanka Bosne i Hercegovine i Bošnjaka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Obilježavamo još jednu godišnjicu preseljenja na ahiret našeg predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića. Sjećanje na rahmetli predsjednika najviše je bilo izraženo kroz isticanje da je on bio intelektualac i mislilac, čovjek koji je uzeo najbolje od Istoka i Zapada, evropski musliman koji se zalagao za demokratiju, pravdu, toleranciju, ljudska prava i slobode, čovjek koji je volio svoj narod i slično. Naravno, sve pobrojano je istina, međutim izostavljene su najvažnije vrline rahmetli Alije Izetbegovića.

Predsjednik Alija Izetbegović je bio briljantan političar koji je uspio sačuvati Bosnu i Hercegovinu i pored dvostruke agresije i nametnutog embarga velikih sila na naoružanje u uslovima genocida nad Bošnjacima. On je bio hrabar, mudar i beskompromisan vojni strateg, vizionar koji je predvodio proces formiranja Armije RBiH.
Također, predsjednik Izetbegović je bio vrhunski pravnik, poznavalac međunarodnih odnosa i pravni vizionar koji je na vrijeme odobrio i pokrenuo postupke pred međunarodnim sudovima: Sudom pravde i Sudom za ratne zločine u Hagu.

Bošnjaci su imali lidera na kojeg mogu biti ponosni. Alija Izetbegović je bio nezamjenjivi strateg opstanka Bosne i Hercegovine i Bošnjaka .

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA