Obilježili smo još jednu godišnjicu preseljenja na ahiret našeg predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića. Sjećanje na rahmetli predsjednika najviše je bilo izraženo kroz isticanje da je on bio intelektualac i mislilac, čovjek koji je uzeo najbolje od Istoka i Zapada, evropski musliman koji se zalagao za demokratiju, pravdu, toleranciju, ljudska prava i slobode, čovjek koji je volio svoj narod i slično. Naravno, sve pobrojano je istina, međutim izostavljene su najvažnije vrline rahmetli Alije Izetbegovića.

Predsjednik Alija Izetbegović je bio briljantan političar koji je uspio sačuvati Bosnu i Hercegovinu i pored dvostruke agresije i nametnutog embarga velikih sila na naoružanje u uslovima genocida nad Bošnjacima. On je bio hrabar, mudar i beskompromisan vojni strateg, vizionar koji je predvodio proces formiranja Armije RBiH.
Također, predsjednik Izetbegović je bio vrhunski pravnik, poznavalac međunarodnih odnosa i pravni vizionar koji je na vrijeme odobrio i pokrenuo postupke pred međunarodnim sudovima: Sudom pravde i Sudom za ratne zločine u Hagu.

Bošnjaci su imali lidera na kojeg mogu biti ponosni. Alija Izetbegović je bio nezamjenjivi strateg opstanka Bosne i Hercegovine i Bošnjaka .