SAFF

Američki Senat: Rusija je prepreka za integraciju Kosova

Facebook
Twitter
WhatsApp

U zadnjem izvještaju Komiteta SAD o međunarodnim odnosima, koji je dobio RTK, pominje se nekoliko puta država „Kosovo“.

U publikaciji pod nazivom „Asimetričan napad Putina na demokratiju u Rusiji i Evropi“, ističu se specifični slučajevi kada Rusija šteti napretku srpsko-albanskih odnosa.

U ovom izvještaju kritikuju se propagandni članci agencije Sputnjik zadnjih godina, koji su napisali da su Albanci sa Kosova planirali masakr Srba na Kosovu sa podrškom Zapada, i da Zapad stvara ove nestabilne uslove kako bi kasnije imao preduslov za okupaciju.

Dalje se navodi da je propaganda Sputnjika, koja je počela u januaru 2015. godine, imala negativan uticaj na srpsko-albanske odnose, zbog toga što je 60 odsto Srba počelo da vjeruje Rusiji.

Kritikuju se i većina medija u Beogradu, za koje se u izveštaju kaže da imaju mnogo sadržaja protiv NATO-a i Evropske unije.

„Da Srbi obožavaju Rusiju možete primjetiti i na ulicama Srbije, kao i na kioscima koji su prepuni suvenira koji pokazuju vjernost Srba prema Rusiji i njihovom vođi Putinu“, navodi se u saopštenju.

Veze Rusije sa Srbima ojačavaju i kulturne institucije kao što su Pravoslavna crkva i organizacije civilnog društva koje daju humanitarne pomoći za njih.

(Sputnik)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA