SAFF

Američki Senat usvojio paket pomoći za Ukrajinu /60 milijardi dolara/, Izrael /14 milijardi/ i Tajvan

Facebook
Twitter
WhatsApp

Američki Senat je u utorak odobrio plan pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vrijedan 95,34 milijarde dolara, prenosi Anadolu.

Senat je taj plan usvojio sa 70 glasova “za” i 29 “protiv”, više nego dovoljno da se premaši prag od 60 glasova potrebnih za prolaz tog zakona u domu od 100 senatora.

Dvadeset dva republikanca stala su na stranu većine demokrata u usvajanju odluke.

Plan uključuje 60 milijardi dolara za finansiranje Ukrajine te još 14 milijardi dolara za podršku izraelskim i američkim vojnim operacijama u regiji i više od osam milijardi dolara za podršku američkim partnerima u indo-pacifičkoj regiji, uključujući Tajvan.

Također bi se dodijelilo skoro 10 milijardi dolara za humanitarne napore u Ukrajini, Izraelu i Gazi.

Međutim oba doma Kongresa moraju odobriti zakon prije nego što ga demokratski predsjednik Joe Biden može potpisati.

Zakon se suočava s velikim neizvjesnostima u Predstavničkom domu, gdje republikanci nastoje da pooštre sigurnosne mjere na granici SAD-a i Meksika.

Republikanci u Predstavničkom domu sve su glasnije skeptični prema slanju dodatne pomoći Ukrajini, čak i dok američki saveznici u Evropi upozoravaju da je bez takve pomoći Rusija na pravom putu da pobijedi.

Pomoć Izraelu također se našla na udaru istaknutih zakonodavaca kao što je senator Bernie Sanders koji se pita zašto bi SAD trebale poslati više novca izraelskoj vladi koja pokušava blokirati rješenje s dvije države i koja je ubila više od 28.000 Palestinaca u Gazi od oktobra prošle godine, te joj se sudi u Hagu za genocid.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA