srijeda, 4. oktobar 2023 / 19. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Avijacija Vojske Jugoslavije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu /VIDEO/

Facebook
Twitter
WhatsApp

Avijacija Vojske Jugoslavije u periodu od aprila 1992. do 30. januara 1993. izvršila je 3.150 letova, od čega 2.700 do 9. oktobra 1992. kada je donesena Rezolucije 781 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o zabrani letova iznad Bosne i Hercegovine. 450 letova izvršeno je nakon izglasavanja ove rezolucije.

Većinu letova agresor je izveo nad civilnim ciljevima i gusto naseljenim gradskim četvrtima, u kojima je izbačeno po nekoliko tona bombi. Agresorska avijacija je, uglavnom polijetala sa srbijanskih aerodroma Ponikve kod Užica i Batajnica kod Beograda, kao i Udbine u Republici Hrvatskoj.

Grad Konjic je već u maju 1992. bio meta avio bombi Vojske Jugoslavije.

Prvih dana agresije, branioci Konjica su zauzeli kasarnu bivše Jugoslovenske narodne armije u Ljutoj, gdje su se snadbjeli značajnim oružjima protiv-vazdušne odbrane.
Od juna 1992. godine, pa sve do proljeća 1993. dižući borbene avione tipa „galeb“ i „mig 21“ sa aerodroma Ponikve kod Užica, avijacija Vojske Jugoslavije je bombardovala civilne objekte od Žepe, preko Srebrenice, Konjević polja, Cerske do Zvorničke Kamenice. Avion „MIG 21“ koji je doletio iz Srbije sa aerodroma Ponikve kod Užica, 25.septembra 1992. tokom bombardovanja sela Bučinovići kod Srebrenice, ubio je četiri djevojčice Ešefu, Nerminu, Ševalu i Ramizu Gabeljić, koje su imale od 7 do 13 godina..

Od posljedica avio bombardovanja 25. i 27. septembra 1993. godine ranjeno je desetak lica i nanijeta velika materijalna šteta, a od znajačnijih objekata pogođena je zgrada Doma Kulture u Srebrenici.
Srbijanski vojni analitičar Aleksandar Radić i vazduhoplovni entuzijasta Mario Hrelja zajednički su objavili knjigu o avionu “Soko J-20 Kraguj” . Radić u knjizi navodi da su ovaj avion koristile srbijanske Crvene beretke u napadu na snage Nasera Orića u Srebrenici.

Miloš Okanović, inžinjer elektronike iz sela Vrhpolje, na srbijanskoj strani Drine, na području opštine Ljubovija,14. decembra 1992. godine, VHS kamerom snimao je cjelodnevne borbe bosanske vojske i srpskih snaga oko sela Sikirići i Bjelovac. Budući da je snimano sa udaljenosti od jedan i po kilometar, jedino što se moglo vidjeti je prelijetanje i kruženje dva aviona, koji su djelovali po selima.

Avion koji je izvršio bombadovanje Srebrenice 11.januara 1993. godine, pogodio je minaret džamije u naselju Crvena rijeka. Avio bomba je usmrtila doktora Nijaza Džanića i Azru Malagić.
Agresor iz Srbije je na brčanskom ratištu upotrijebio svu svoju silu. Avijacija, tenkovi, rakete, milioni granata i mina zasipali su položaje branilaca i civilne objekte svaki dan. Brojni agresorski vojnici ostali su zauvijek u brčanskoj ravnici. Avijacija iz Srbije, tokom 1992. ubila je 29 civila na slobodnoj brčanskoj teritoriji.

Gradačac je tokom agresije, na svojoj teritoriji pretrpio brojne pješadijske i oklopno-mehanizovane napade, svakodnevno granatiranje dalekometnom artiljerijom, pet raketa zemlja-zemlja tipa “Luna”. Jednom se visoko na gradačačko-septembarskom nebu ukazalo i 11 aviona Vojske Jugoslavije. Proti-vazdušnom odbranom Gradačca komandovao je Predrag Stevanović.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA