Azerbejdžanska vojska tokom noći nanijela velike gubitke armenskim okupatorima /VIDEO/

1373

U toku noći su vođene intenzivne borbe na liniji razdvajanja u Karabahu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.  „Od podne 9. oktobra do jutra 10. oktobra na cijeloj dužini fronta vođene su borbe različitog intenziteta“, saopštila je pres-služba vojnog resora.

U Nagorno-Karabahu u 12.00 po lokalnom vremenu (10.00 po srednjoevropskom) stupio je na snagu režim prekida vatre u skladu sa dogovorom, postignutim na jučerašnjem sastanku u Moskvi.

Šefovi diplomatija Azerbejdžana i Armenije, Zograb Mnacakanjan, Džejhun Bajramov usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra. Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmjenu zarobljenika i tijela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre u Karabahu, uz posredništvo i u skladu sa kriterijumima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.