Bećirović: Dodikov izvještaj je direktno uperen protiv SAD, jer se Amerika uspoređuje sa Hitlerom i fašistima

448

Objavljeni Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu od strane tzv. međunarodne Komisije Republike Srpske, koji ima 1250 stranica bi se po sadržaju trebao zvati Izvještaj o stradanju Srba od 1463. pa naovamo, jer se više od polovine izvještaja bavi historijskim položajem Srba na Balkanu i to upravo od 1463.godine, dakle od dolaska Osmanlija na ove prostor – kaže doc. dr. Zijad Bećirović, Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana.

Smiješno smatra da su se članovi komisije opredijelili i dali izjavu da snose punu kolektivnu odgovornost za napisani Izvještaj, očigledno znajući kakve su sve gluposti i nebuloze napisali.

Odmah da kažem da učestvovanje osoba iz Izraela, profesora Raphaela Israelija i Gideona Greifa, koji su predsjednici komisija za Sarajevo i Srebrenicu, pokreće mogućnost i revidiranja presuda iz Nirnberga, jer antisemitizam nažalost nikada nije poražen u Evropi kao i negiranje holokausta, koje je nažalost još uvijek živo. Jer ako se mogu negirati Rezolucije Vijeća sigurnosti UN o osnivanju međunarodnog suda u Haagu (ICTY) i sam sud i njegove presude, onda za negatore holokausta ovo predstavlja idealnu priliku da se negiraju presude iz Nirnberga i negira sud pobjednika Drugog svjetskog rata – kaže doc. dr. Bećirović i nastavlja:
Koja je uloga izraelskih profesora i ko ih je poslao biće zasigurno predmet rasprave u Izraelu nakon objavljivanja izvještaja, jer je Izvještaj u velikom dijelu usmjeren i protiv SAD-a.

Istraga protiv NATO-a otvorena u martu u Republici Srpskoj uz podršku glavne Tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, vremenski koincidira i na tragu ovog sramnog izvještaja.

Ovaj Izvještaj negira presude Tribunala u Haagu i na najgori način predstavlja međunarodni sud u Haagu kao zavjeru SAD. Ovaj Izvještaj ustvari predstavlja pregled svih “dokaza“ koji su korišteni u Hagu od odbrane iz slučajeva Stanislav Galić, Dragoljub Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Znači iznesene tvrdnje od strane tzv. međunarodne komisije poražene su pred sudom u Haagu u jednom sudskom postupku i sada se pokušava na ovaj način negirati zločin opsade i ubistvo preko 11.000 hiljada građana Sarajeva i preko 1.600 djece.

Zamislite članove komisije, koje pišu Izvještaj a nijednom riječju da izjave suosjećanje makar za ubijenu djecu Sarajeva. Ono što pada u oči je i zahtjev da se revidiraju sve presude međunarodnog suda u Den Haagu i to na veoma beskrupulozan način. Traži se na prvom mjestu revidiranje i poništenje presude protiv Radovana Karadžića.

Teze iznesene u izvještaju su poražene pred Sudom u Haagu sa brojnim pravosnažnim presudama.

Ono što zabrinjava je to što od Daytona do danas nema podignutih optužnice u BiH za opsadu Sarajeva. Najveća zabrinutost je ustvari spavanje Valentina Inzka, jer je ovaj Izvještaj brutalni napad na međunarodnu zajednicu i sve ono što je međunarodna zajednica uradila u vezi sa BiH. Visoki predstavnik Valentin Inzko treba da ovaj Izvještaj poništi odnosno da ukine tzv. Dodikove međunarodne komisije za Srebrenicu i Sarajevo. Ovaj izvještaj je direktno uperen protiv SAD, jer se SAD uspoređuje sa Hitlerom i fašistima iz Drugog svjetskog rata i vjerovatno je to najnoviji „poklon“ Milorada Dodika novoj Bidenovoj administraciji.