Bivši šef Mosada: Ovako aneksija doline rijeke Jordan ugrožava sigurnost Jordana

595

Izraelski general  i bivši šef Mosada, Danny Yatom, kritizirao je namjeru političara da anektiraju Jordansku dolinu. On smatra kako će svaka aneksija Jordanske doline ili bilo kojeg dijela područja C ili bilo kojeg područja na Zapadnoj obali imati dugoročne negativne posljedice za Izrael. U intervjuu datom izraelskom listu Maariv, Danny Yatom je podsjetio kako je iz Yitzak Rabin podržavao okupaciju Jordanske doline, ali da „nikad nije poduzeo jednostranu akciju, jer je tadašnji jordanski premijer jasno dao do znanja da će svaki jendostrani potez biti veoma opasan za cijelu regiju“.

Yatom, koji je podnio ostavku na mjesto šefa Mosada nakon neuspješnog atentata na Halida Mišala 1997., upozorio je da bi „aneksija 20% Zapadne obale dodatno pogoršala odnose sa Palestinskom samoupravom i da bi to čak moglo dovesti do propasti Palestinske samouprave. Možda bi situacija eskalirala dotle da vojska preuzme kontrolu nad kompletnom Zapadnom obalom, a uspostavljanje potpune vojne kontrole nad teritorijom na kojoj živi 2,6 miliona Palestinaca oprečno je izraelskim interesima.“ Također je podsjetio da su Jordanci čvrsto vezani za stanovnike zapadne obale i da među njima postoje snažne rodbinske veze, te da jordanski kralj neće moći mirno posmatrati jednostrane poteze izraelske vlade.

Yatom smatra kako bi za Izrael bilo bolje da Jordansku dolinu vrati pod suverenitet Jordana, ali pod uslovom da se na tom području s jordanske strane uspostavi kontrola sastavljena od međunarodnih snaga, predvođenih SAD-om, kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja Palestincima.

„Uskoro će možda izraelska vojska odnijeti odluku o ponovnoj okupaciji cijele Zapadne obale, jer će odluka o aneksiji Jordanske doline pokrenuti masovne proteste Palestinaca i oslabiti jordansku kraljevinu zbog širenja anarhičnog stanja koje može dovesti do rasta iranskog utjecaja, a u tom slučaju Jordan će postati stjecište proiranskih milicija“, zaključio je Yatom.