subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

Bivši šef Mossada: Država sprovodi aparthejd nad Palestincima

Facebook
Twitter
WhatsApp

Bivši šef izraelske obavještajne službe Mossad Tamir Pardo izjavio je danas da Izrael sprovodi sistem aparthejda na Zapadnoj obali.

On se tako pridružio maloj, ali sve brojnijoj grupi penzionisanih zvaničnika koji su zaključili da se odnos Izraela prema Palestincima graniči s aparthejdom, što je aluzija na sistem rasne separacije u Južnoj Africi koji je okončan 1994. godine.

„Tu postoji država aparthejda. Na teritoriji gdje za dva naroda važe dva pravna sistema, to je država aparthejda“, rekao je Pardo, a AP ocjenjuje da njegova izjava ima posebnu težinu u zemlji opsjednutoj bezbjednošću.

Pardo koji je bio šef Mossada od 2011. do 2016. godine nije rekao da je isto mislio dok je bio na funkciji.

Uz to je naveo da su Palestinci jedno od najvažnijih pitanja u Izraelu i da su važniji od iranskog nuklearnog programa koji premijer Izraela Benjamin Netanyahu vidi kao egzistencijalnu prijetnju.

Pardo je rekao da je kao šef Mossada više puta upozorio Netanyahua da mora da odluči koje su granice Izraela ili rizikuje uništenje države za Jevreje.

Bivši šef Mossada je rekao da građani Izraela mogu sjesti u automobile i voziti se gdje god žele osim u pojasu Gaze, a Palestinci ne mogu.

On je dodao da njegovi pogledi na sistem na Zapadnoj obali nisu ekstremni već činjenica.

Izraelcima je zabranjeno da ulaze na palestinska područja Zapadne obale, ali mogu da voze po Izraelu i na 60 posto teritorije Zapadne obale koja je pod punom izraelskom kontrolom.

Palestincima je potrebna dozvola Izraela da uđu u tu zemlju i često moraju da prolaze kroz vojne kontrolne punktove da bi se kretali po Zapadnoj obali.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA