srijeda, 27. septembar 2023 / 12. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Čečenski i tatarski muslimani ratuju na obje strane u Ukrajini

Facebook
Twitter
WhatsApp

Čečeni nisu jedina muslimani koji učestvuju u ukrajinskom ratu. Pored čečenskih snaga Ramzana Kadirova koje služe Putinu, na strani Ukrajine bore se dvije jedinice čečenskih dobrovoljaca, grupa koju zovu “Džohar Dudajev” i druga grupa “Šejh Mensur”.

Međutim, Čečeni nisu jedini muslimani koji pomažu Ukrajincima. Said Ismagilov, jedan od najviših ukrajinskih islamskih čelnika, objavio je svoju sliku u vojnoj uniformi pored nekoliko tatarskih muslimana sa Krima, pripadnika Teritorijalne obrane u Kijevu.

Na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija protivzakonito pripojila 2014., Tatari kao muslimanska etnička skupina se od 2015. godine opiru ruskoj okupaciji, a neki Tatari se bore i u ukrajinskim oružanim snagama.

U videu, koji su podijelili i ukrajinski mediji, poglavar muslimanske zajednice na Krimu Ayder Rustemov pozvao je ukrajinske muslimane da brane svoju zemlju – a ruske muslimane da osude rusku agresiju.

FOTO: Tatarski muslimanski borci na ratištu kod Donbasa

Većina muslimana u svijetu osudila je ponašanje čečenskih boraca Ramzana Kadirova, naročito njihovo izdavanje fetvi da je učestvovanje u agresiji na Ukrajinu džihad na Allahovom putu. Također, ima i onih koji kritikuju ukrajinskog muftiju i njegove saradnike što pozivaju muslimanske dobrovoljce da se uključe u odbranu Ukrajine.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA