utorak, 5. decembar 2023 / 21. džumade-l-ula 1445

SAFF

Četnici se okupljaju u Višegradu gdje su počinili stravične zločine nad Bošnjacima

Facebook
Twitter
WhatsApp

Udruženje Žena žrtva rata oglasilo se saopćenjem povodom sutrašnjeg okupljanja četnika u Višegradu na Badnje veče.

– Ravnogorski četnički pokret u Višegradu je uputio poziv na okupljanje za Badnje veče u mjestu Draževina kod Višegrada, 6. januara 2023. godine. Polazak kolone je planiran iz samog centra grada, uz prateća četnička obilježja i ikonografiju.

Podsjećamo da su upravo pripadnici tog pokreta krajem prošle godine pravosnažno presuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Međutim, i pored toga, pripadnici tog pokreta organiziraju javna okupljanja i povorke, čime jasno daju do znanja da ne poštuju presudu Suda Bosne i Hercegovine, a samim time ni državu u kojoj žive. Još više zabrinjava činjenica da u tim aktivnostima imaju punu podršku lokalnih vlasti u Višegradu, ali i policije – navodi se u reakciji na najavljeno četničko okupljanje.

Udruženje podsjeća da se “radi o slavljenju i veličanju ideologije i pokreta koja više od dva stoljeća ima za cilj istrebljenje, pokolje i masovne progone Bošnjaka Višegrada i drugih gradova Podrinja.

– Također, takvim djelovanjima u mirnodobsko doba se šalje poruka ionako malom broju bošnjačkih povratnika u Višegrad da nisu dobrodošli i da se prijeratni multietnički grad Višegrad na sve moguće načine hoće pretvoriti u isključivo srpski grad.

Podsjećamo da su pod zastavom četničkog pokreta počinjeni stravični zločini nad Bošnjacima Višegrada i da se kroz takva okupljanja održava kontinuitet zločinačke ideologije.

Stoga, mi ispred Udruženja “Žena, žrtva rata” pozivamo predstavnike lokalnih vlasti u Višegradu, na čelu sa načelnikom, policiju, ali i nadležne državne organe da pod hitno spriječe četnička orgijanja i uznemiravanja ionako malog broja bošnjačkih povratnika u taj grad – poručeno je iz Udruženja.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA