četvrtak, 5. januar 2023 / 12. džumade-l-uhra 1444

SAFF

Četnici se okupljaju u Višegradu gdje su počinili stravične zločine nad Bošnjacima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Udruženje Žena žrtva rata oglasilo se saopćenjem povodom sutrašnjeg okupljanja četnika u Višegradu na Badnje veče.

– Ravnogorski četnički pokret u Višegradu je uputio poziv na okupljanje za Badnje veče u mjestu Draževina kod Višegrada, 6. januara 2023. godine. Polazak kolone je planiran iz samog centra grada, uz prateća četnička obilježja i ikonografiju.

Podsjećamo da su upravo pripadnici tog pokreta krajem prošle godine pravosnažno presuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Međutim, i pored toga, pripadnici tog pokreta organiziraju javna okupljanja i povorke, čime jasno daju do znanja da ne poštuju presudu Suda Bosne i Hercegovine, a samim time ni državu u kojoj žive. Još više zabrinjava činjenica da u tim aktivnostima imaju punu podršku lokalnih vlasti u Višegradu, ali i policije – navodi se u reakciji na najavljeno četničko okupljanje.

Udruženje podsjeća da se “radi o slavljenju i veličanju ideologije i pokreta koja više od dva stoljeća ima za cilj istrebljenje, pokolje i masovne progone Bošnjaka Višegrada i drugih gradova Podrinja.

– Također, takvim djelovanjima u mirnodobsko doba se šalje poruka ionako malom broju bošnjačkih povratnika u Višegrad da nisu dobrodošli i da se prijeratni multietnički grad Višegrad na sve moguće načine hoće pretvoriti u isključivo srpski grad.

Podsjećamo da su pod zastavom četničkog pokreta počinjeni stravični zločini nad Bošnjacima Višegrada i da se kroz takva okupljanja održava kontinuitet zločinačke ideologije.

Stoga, mi ispred Udruženja “Žena, žrtva rata” pozivamo predstavnike lokalnih vlasti u Višegradu, na čelu sa načelnikom, policiju, ali i nadležne državne organe da pod hitno spriječe četnička orgijanja i uznemiravanja ionako malog broja bošnjačkih povratnika u taj grad – poručeno je iz Udruženja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA