Član Švedske akademije zbog Handkea bojkotuje dodjelu Nobelovih nagrada

595

Peter Englund, član Švedske akademije koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, najavio je da je bojkotovati ovogodišnju dodjelu nagrada i to u znak protesta zbog uručenja nagrade kontroverznom austrijskom piscu i negatoru genocida u Srebrenicu Peteru Handkeu.

Nagrada Handkeu je, podsjećamo, izazvala lavinu reakcija zbog njegovog odnosa prema Slobodanu Miloševiću, te zločinima u BiH. Handke je, između ostalog, govorio i na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sahrani ovog optuženika za ratne zločine.

– Neću prisustvovati ovogodišnjoj sedmici Nobelove nagrade. Slaviti Nobelovu nagradu Petera Handkea bi bilo čisto licemerje sa moje strane – napisao je Englund, koji je vodio Akademiju do 2015. godine i jedan je od njenih 18 članova.

Odluka Švedske akademije da nagradu za književnost dodijeli Handkeu izazvala je kritike u nekoliko zemalja jugoistočne Europe, gdje je pisac poznat po svom prosrpskom stajalištu tokom ratova na području bivše Jugoslavije ‘90-ih godina.

U medijima njemačkog govornog područja se i dalje žestoko polemizira u vezi dodjele Nobela piscu koji je branio Miloševićev režim, negira genocid u Srebrenici, a Bošnjake uporno naziva “muslimanskim Srbima”.

Ove sedmice odstupilo dvoje članova Nobelova odbora za književnost, a jedan od njih rekao je da ne želi da “politički kriteriji budu iznad književnih”, smjerajući na dodjelu nagrade Handkeu