četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Čović najavio koaliciju sa “Osmorkom” i promjenu izbornog zakona: Moramo to uraditi…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Lider HDZ-a Dragan Čović govorio je večeras u programu mostarske televizije “HB”. Rekao je da razgovori idu sa “Osmorkom” idu u pravcu formiranja koalicije, a zatim vrlo jasno otkrio šta očekuje od svojih partnera iz Sarajeva.

Na pitanje novinara da li je “Osmorka” novi koalicioni partner HDZ-a, Čović kaže:

“Vidjećemo. Čini mi se da ide u tom pravcu. Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak oko tih načela, programskog zajedničkog djelovanja na svim razinama vlasti u BIH, koje je pokrivao ovaj ciklus izbora”, rekao je Čović.

“Ima puno stvari koje treba uraditi kada je u pitanju naš evropski status. Euroatlanske integracije u cjelini, sve one nužne promjene promjene u smislu reformi gdje je i izborni zakon i sve drugo što treba. Isto tako i pravna država i sve što trebamo osigurati da mi kao žitelji u BIH imamo pravnu i svaku drugu sigurnost i, naravno, ono što sve tišti – to je problem ekonomske i socijalne reforme. Sve je to sagledano i čini mi se kroz nekih 4-5 kartica da ćemo ta zajednička načela usuglasiti”, poručio je Čović i nastavio.

“Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da sa ovim partnerima idemo do Božića završiti izvršnu vlast, tamo gdje možemo na županijama zajedno, a svakako na razini entiteta i vijeća ministara”.

U nastavku razgovora jasno je najavio šta će morati “Osmorka”.

“I zbog toga i priča o izbornom zakonu. Mi moramo stvoriti ambijent da Hrvati imaju pravo birati svog člana Predsjedništva BiH. Danas, ne za dvije ili četiri godine, nego danas. Mislim da ćemo ostaviti neki period od 3 do 6 mjeseci da se uspostavi vlast i da ta procedura ide, bez bilo kakvih dogovaranja sa međunarodnim predstavnicima. Nema nekih konferencija, okupljanja. To mora ova vlast biti svjesna da treba uraditi i to onda trebamo lagano bez problema, kao dio reformi koje su nam nužne za kandidatski status i uraditi”, rekao je Čović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA