Čović otvorio dušu na HRT-u:Treći entitet je realna mogućnost,trebali smo ga tražiti prije 20 godina

1338

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u, urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati, prenosi HRT.

– Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i treba vidjeti ima li načina da se ona preispita, mada ja mislim da takvo što nije moguće – rekao je Čović i ddao da se time trebaju baviti oni koji u ovom slučaju imaju direktni interes.

Čović kaže da je zločin zločin, iz kojeg god naroda dolazio.

Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio treba odgovarati – naglasio je.

Između ostalog, Čović je pokušao objasniti politički put njega i HDZ-a kroz propuste u prošlosti i htijenja u godinama koje dolaze.

– Možda smo trebali biti agresivniji, možda smo prije 20 godina trebali tražiti treći entitet. Mi smo izabrali drugi put i mi jedini tražimo da što prije dobijemo status kandidata EU, dok drugi traže krivca. Ako nam neko želi dobro, mi odmah moramo dobiti status kandidata i postat ćemo normalnija država. Sami pregovori sa EU su druga stvar – rekao je Čović komentarišući ciljeve HDZ-a BiH.

On je dodao kako je treći entitet danas ipak realna mogućnost u Bosni i Hercegovini.

– Mi ćemo imati jednakopravnost, pitanje je hoće li biti tri, četiri, pet ili šest federalnih jedinica. Također, ja mogu maštati o trećem entitetu, ali dvije trećine predstavnika mora izglasati promjenu ustava – objasnio je Čović.