SAFF

Čović sutra sa Osmorkom, iduće sedmice sa SNSD-om

Facebook
Twitter
WhatsApp

Prvi na redu za ragovor o formiranju vlasti sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a i predsjednikom HNS-a, bit će stranke takozvane ‘osmorke’ – Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove Generacije i Stranka za Bosnu i Hercegovinu. Sastanak je zakazan za utorak u 11 sati.

Čović je kazao da prvo želi vidjeti ima li parlamentarne većine pa dalje sklapati koaliciju.

Dodao je da mu je želja u naredne dvije sedmice u potpunosti završiti pregovore oko uspostave vlasti.

Do kraja ovog, ili početkom idućeg mjeseca očekuje da će biti formirane kantonalne skupštine, odnosno entitetski i državni parlamenti.

Ponovio je da očekuje da će predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine biti iz reda HDZ-a.

Kazao je kako će potencijalnim partnerima ponuditi programsku osnovu koja bi se odnosila na reforme nužne za nastavak euroatlantskog puta BiH, gdje podrazumijeva i izmjene Izbornog zakona BiH. Druga stavka je pravna država, a treća ekonomsko-socijalni paket.

Kada je riječ o SNSD-u za idući ponedjeljak zakazan je zvanični susret, a Čović je kazao da je SDS pred unutarstranačkim izborima nakon ostavki.

Dodao je da će jedan od kriterija biti i više žena u vlasti i da će na tome HDZ insistirati kao i na teritorijalnoj zastupljenosti.

Govoreći o domovima naroda kazao je kako će CIK morati popuniti sa nedostajućim mjestima Klub Srba i Ostalih u Domu naroda PFBiH.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA