Da je ubijen bošnjački povratnik u Zvorniku, ne bi bilo dana žalosti u Federaciji BiH

382

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku da se srijeda, 29. april, proglasi Danom žalosti. Odluka o Danu žalosti donijeta je u povodu napada na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je ubijen policajac Dragan Đurića, a dvojica njegovih kolega su povrijeđena.
Ovakva odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine iznenadila je mnoge građane. Svi oni se pitaju zašto Federacija BiH nikada nije odredila dan žalosti zbog ubistva bošnjačkih povratnika u Republici Srpskoj.
Na godišnjicu genocida u Srebrenici, 11. jula 2001. godine ubijena je povratnica u Vlasenicu, tada šesnaestogodišnja djevojčica – snajeperom, u vlastitoj kući, preciznim pogotkom u vrat. U danima poslije sve je bilo normalno za vlasti okupiranog dijela RBiH, ali i u Federaciji. Puštala se muzika po medijima, zastave su bile na vrh koplja.
Sjetimo se ubistva Murata Badića na polaganju kamena temeljca za obnovu džamije Ferhadija 7.maja 2001. godine u Banjoj Luci. U oba slučaja nije bilo dana žalosti čak ni u entitetu gdje se desio zločin. Zašto? Zato što su žrtve Bošnjaci, a napadači Srbi. Međutim, kada je situacija drugačija, kada se obrnu uloge, čak i kada je ubijeni učesnik u srebreničkom genocidu, a napadač šehidsko dijete, eto dana žalosti, čak i u entitetu gdje se nije desio zločin!
Zato, sa rezignacijom zaključujemo da u Federaciji BiH sutra ne bi bilo dana žalosti da je ubijen bošnjački povratnik u Zvorniku.

1978678_352839424925032_7676116467651080618_n