petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Da li bi se Schmidt u Njemačkoj sastao s takvim kao što je Dodik, nakon rasističkih izjava o Bošnjacima?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ne znam kako OHR i Christian Schmidt mogu objasniti bilo kakav sastanak sa Miloradom Dodikom nakon njegovih jučerašnjih izjava osim kao (makar i prešutnu) podršku njegovim rasističkim stavovima o Bošnjacima? Međunarodna zajednica je devedesetih tako normalizovala i genocid, kaže Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

On je nizom poruka na Twitteru upozorio OHR i visokog predstavnika Schmidta na pogrešan odnos prema Dodikovom divljanju kojem smo svjedočili ovih dana.

– Idući put će mu međunarodna zajednica kao znak dobre volje dopustiti i da pobije malo “muslimana”, prije nego što pristane na sastanak s njima. Pitanje je hoćemo li mi? – jedan je od Suljagićevih tvitova.

Obratio se i OHR-u.

– Da li biste ljubazno pitali gospodina Schmidta da li bi se sastao s političarom u Njemačkoj kojem bi bilo žao zbog recimo Jevreja – napisao je Suljagić, citirajući potom Dodika: “Nema ih dovoljan broj, nemaju dovoljne kapacitete, nemaju u sebi karaktera… Oni nisu državotvorni narod, oni su podanički narod…”

– Po pitanju retorike, nema razlike između Radovana Karadžića i Milorada Dodika. Retorika je ta koja na kraju dovodi do monstruoznosti tipa Srebrenica, do pokušaja iskorjenjivanja čitavih zajednica. Ipak, novi visoki predstavnik već žudi za sastankom s njim – piše, između ostalog, Suljagić.

Dodao je i to kako pravo pitanje nije zašto bi se Christian Schmidt sastao sa nekim u BiH za kakvog mu ne bi palo na pamet da se sastane u Njemačkoj.

– Pravo je pitanje zašto nastaviti sa uvjeravanjem srpskih nacionalista, 26 godina nakon Srebrenice, da međunarodna zajednica neće učiniti ništa protiv njih? To su uglavnom isti ljudi i politike kao i oni koje su provodili brojni “klijenti” Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY). Razumijem da biti musliman znači biti “manje ravnopravan” od svojih susjeda kršćana, ali nemojte činiti grešku, mi nismo “untermensch” (“niža ljudska bića”, nacisti su smatrali “rase bez domovine” parazitskim rasama – “untermensch”, koje treba pobiti. To se odnosilo na Jevreje, ali i na Rome). Postoji linija koja se neće preći – zaključuje Suljagić.

Milorad Dodik je jučer u Beogradu, nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, kazao da bi se sastao sa Christianom Schmidtom na Jahorini, ali da ga neće tretirati kao visokog predstavnika, nego kao bivšeg američkog zastupnika.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA