petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Direktor Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske: Siguran sam da će svaki korak u destabiliziranju BiH naići na

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Direktor Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA) Daniel Markić dao je intervju estonskoj javnoj televiziji u kojem je govorio o sigurnosnim i političkim procesima u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, objavila je u četvrtak SOA na svojoj internetskoj stranici.

Markić je, kako navode, boravio u Estoniji radi produbljivanja saradnje s estonskim službama. U razgovoru za televiziju ERR govorio je o sigurnosno-obavještajnom radu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Estonsku javnost upoznao je i s aktuelnim sigurnosnim i političkim procesima u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, a koji imaju utjecaj na hrvatsku i evropsku sigurnost, objavila je SOA.

U intervjuu je istaknuo da su nakon ruske invazije na Ukrajinu nestale i ‘crvene linije’ u komunikaciji između Srbije i Hrvatske te da sve agresivnije ponašanje Srbije zabrinjava Hrvatsku.

Na pitanje o utjecaju Rusije na sigurnosne prilike u regiji odgovorio je da je SOA godinama upozoravala da bi Rusija mogla iskoristiti regiju za stvaranje posredničkog sukoba.

“Rusija ima snažno uporište u Srbiji i razvija poseban odnos s Republikom Srpskom, ali ono što se događa u BiH nije sve zbog Rusije. Mogućnost opasnosti postoji i svi smo na oprezu, ali u ovom trenutku nema jasne prijetnje jer je Rusija zaokupljena Ukrajinom”.

Ocijenio je da je ruska agresija na Ukrajinu bila prilika za Srbiju da krene prema EU, “ali to nismo vidjeli”. Možda Srbiju taj smjer više ne zanima. Nakon rata u Ukrajini zemlja koja želi biti dio Evropske unije mora izabrati stranu, rekao je Markić.

Hrvati su istovremeno, dodao je, primijetili nevjerovatnu sličnost s agresijom na Hrvatsku 1991.

“Zato smo stalno na oprezu. Sada, čak i ako je ideja Velike Srbije zaboravljena, imamo ideju Srpskog svijeta koji izgleda kao ideja Ruskog svijeta. Ako pogledate stav srpske vlade, oni našu vladu na svojim službenim stranicama nazivaju ustaškom, a visoki političari u Srbiji otvoreno govore da treba razmisliti o denacifikaciji regije”.

Kazao je da Hrvatska ne želi napetosti sa Srbijom te podsjetio da i dalje traži podatke o nestalima i ubijenima u ratu i logorima u Srbiji te želi da hrvatska manjina u toj državi ima normalan status.

“Mi želimo normalne susjedske odnose. Trebalo bi biti lako, ali nažalost sve što dobivamo je napetost iz Srbije”.

Markić je naglasio i da Hrvatska želi jedinstvenu BiH, ali postoje i drugačiji politički ciljevi. Ipak, siguran je da će svaki korak u destabiliziranju BiH naići na oštru međunarodnu reakciju, posebno NATO-a.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA