srijeda, 30. novembar 2022 / 6. džumade-l-ula 1444

SAFF

Đonlagić: Politika EU-a se svela da razgovaraju sa onima koji ruše državne institucije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, prokomentirao je posjetu evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija Bosni i Hercegovini, naglasivši da su licemjerstvo i dvostruki aršini opet na djelu.

– Kao da je gospodin brzo zaboravio kako je Čović ponižavao institucije EU-a boraveći u hotelskoj sobi u Briselu kada se razgovaralo o paketu reformi. Vidim u Sarajevu se opet sastao i sa Čovićem i sa Dodikom, čije stranke HDZ i SNSD su u mandatu 2018-2022. blokirale svjesno i namjerno sve prijedloge zakona iz paketa 14 prioriteta.

Dakle, politika EU-a se svela da sjedaju i razgovaraju sa onima koji ruše državne institucije, čiji politički kadrovi se nalaze na crnoj listi SAD-a i sankcijama UK-a, koji prijete rušenjem suvereniteta države, koji zagovaraju antievropske standarde etničke segregacije i diskriminacije – istakao je Đonlagić.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, ocijenio je da je posjeta Varhelyija jedna turistička posjeta kojom želi podržati promjenu vlasti u BiH na način da se eliminiše prije svega SDA, a da podržava faktore koji su doveli do teške situacije, prije svega dvojac HDZ i SNSD.

– Ponavljanje uhodanih floskula koje godinama čujemo, poput vladavine prava, poštivanje ljudskih prava… Pa mi smo zemlja potpisnica međunarodnih konvencija, ne trebaju nama to ponavljati. A na evropskom putu ne možemo ispuniti ono što su očekivanja – dodao je Mehmedović.

Napomenimo da je Čović danas Varhelyija upoznao sa sadržajem dokumenta kojeg je danas potpisao sa “Osmorkom”, odnosno predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem.

– Jedan od razloga zašto smo pomjerili potpisivanje sa 25. na 29. novembar jeste i dolazak komesara EU-a za susjedske odnose i proširenje Olivera Varhelyija da bismo mu uručili jedan primjerak sporazuma, koji daje novu dimenziju BiH – rekao je Čović nakon ozvaničenja koalicije HDZ-a i “Osmorke”.

(Saff/Faktor)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA