nedjelja, 20. novembar 2022 / 26. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Dok muslimani šute: HKD Napredak traži da se ne održi predstava u kojoj gola žena sa hidžabom iz spolnoga organa vadi zastavu BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hrvatsko kulturno društvo Napredak oglasilo se danas saopćenjem za javnost u kojem traži od nadležnog ministra i uprave MESS-a da skinu s repertoara predstavu Olivera Frljića “Naše nasilje i Vaše nasilje” koja bi trebala biti igrana u nedjelju, 9. oktobra, na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta, a u oviru Festivala MESS.

Ova je Frljićeva predstava dosada igrana još samo u Poljskoj i Austriji i tamo izazvala javno zgražanje, ali i krivične prijave. O čemu se, nažalost, u Sarajevu i općenito Bosni i Hercegovini malo zna, pa je, eto, i inače kontroverzni Frljić dobio prigodu postaviti je i na daskama našega nacionalnog kazališta i na festivalu iznimne međunarodne reputacije i bogate tradicije. Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane, saopćeno je iz Press službe HKD Napredak.

HKD Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu nadrastičnijem obliku. U nadi da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove krivične prijave, HKD Napredak traži od nadležnog ministra i uprave MESS-a da se predstava skine s repertoara, poručuju iz tog Društva.

Pročitaj još:

Skandalozna predstava u kojoj gola muslimanka sa hidžabom iz spolnoga organa vadi zastavu BiH dok sa križa silazi Isus i siluje je na sceni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA