Dokumenti ISIL-a ukazuju na njihovu povezanost sa strukturom obavještajnih službi Asadovog režima

577

Izvještaj sirijske organizacije za ljudska prava otkrio je povezanost ISIL-a sa obavještajnom službom Asadovog režima. Izvještaj se temelji na 280 stranica ISIL-ovskih dokumenata do kojih su došli sirijski aktivisti za ljudska prava, koji potvrđuju vjerodostojnost izvještaja.

Iz dokumenata je vidljivo da je ISIL-ov tzv. Divan el-kada vel-mezalim, organizacijski bio kopija organizacijskog sistema sirijske obavještajne službe tzv. unutrašnje sigurnosti.

U izjavi za portal e-Hurra, Muhammed el-Abdallah, izvršni direktor Sirijskog centra za pravdu i odgovornost, pozvao je UN i međunarodne organizacije da podrobnije ispitaju u kojoj mjeri su službe ISIL-a bile povezane sa Asadovom obavještajnom strukturom, skrenuvši pažnju na niz slučajeva u kojima su Asadove obavještajne strukture i ISIL-ov divan djelovali kao da između njih postoji odlična koordinacija.

Spomenuti divan bio je ključna služba ISIL-a u kreiranju divljačkog ponašanja grupe i davanju istom šerijatskog legaliteta.

El-Abdallah je kazao kako je njegov centra kontaktirao brojne međunarodne institucije koje se bave istraživanjem ratnih zločina, te da će dokumente dati na uvid zainteresiranim institucijama i državama u koje se vraćaju poraženi ISIL-ovci.

On je potvrdio da njegov centar vrlo odgovorno postupa sa ovim dokumentima i da ih neće objavljivati javno, ali da će biti dostupne svim istražnim organima država koje budu zainteresirane za istraživanje ISIL-ovih zločina.