ponedjeljak, 21. novembar 2022 / 27. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Dragan Čović otvoreno prijeti: Ako ostane isti Izborni zakon, to ne može dobro završiti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je u petak na Kupresu kako nema kompromisa oko konstitutivnosti naroda, legitimnog predstavljanja i Ustava BiH. On je zaprijetio da se neće dobro završiti ako se ne usvoji izborni zakon po njegovom.

– Kompromisa ima oko prijedloga o kojima smo govorili i oko kojih pričamo, a samo HDZ je dao bar četiri različita modela oko Doma narod i Predsjedništva koje su dobili i predstavnici SDA, ali i ovih pet institucija koje su nam bili svjedoci u našim sporazumima, i tu ima toliko prostora za dogovor ako se dogovor želi. Ako se želi taktika da se izbjegne dogovor, da se idući izbori dočekaju u sadašnjem Izbornom zakonu, onda je to nešto drugo i mislim da ne može dobro završiti – istaknuo je Čović na konferenciji za novinare na Kupresu gdje zasjeda Predsjedništvo i Središnji odbor HDZ-a BiH.

Čović je još rekao da bi bio najsretniji da je ostala paradržavna tvorevina Herceg Bosna.

“Ja bih bio sretniji da je u Ustavu BiH ostala Herceg Bosna ili tri republike, ali nije. Danas bi bilo racionalnije pričati o građanskim konceptima da imamo tri federalne jedinice”.

Čović tvrdi da će neki tražiti da se Bosna i Hercegovina podijeli na tri entiteta ako ne bude usvojen Izborni zakon po njegovom željama.
“Ne bude li to išlo tako, neki će tražiti građansku državu što god mislili pod njom, drugi će tražiti republike, neki će tražiti da se odcijepe kao što su već tražili”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA