SAFF

Dragan Mektić: “Nije to Srbska čast nego Srpska nečast”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Formiranje paravojnih formacija mene podsjeća na početak rata. Ovako je počelo 1991. godine, kada su se počele pojavljivati razne paravojne formacije na koje se stavljali istaknuti kriminalci. Od takvih je sve počelo. Je li treba da nam se to ponovi?, izjavio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, komentarišući članove ‘Srbske časti’, koje je nazvao “Srpska nečast”.

Mektić je na konferenciji za novinare govorio o pripadnicima Srbske časti koji su se pojavili na defileu prilikom proslave Dana RS. Nakon njihovog pojavljivanja u Banjaluci pokrenula se lavina komentara da se radi o paravojnoj formaciji.

“Ima li ekstremista u FBiH, pitala me novinarka RTRS-a. Rekao sam da ima. O tome sam govorio. Pa kada ja to nisam govorio transparentno o terorizmu? Ima ga svugdje, ali ovo je sada aktuelno i o tome ću sada govoriti. Ovo je opasno što se manifestovalo oko Srbske časti”, kazao je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH je kazao da je Srbska čast paravojna i parabezbjednosna formacija.

“To je opasno jer se pojavljuju na ovakav način. Neprihvatljiva je tvrdnja o humanitarnoj organizaciji. Imamo raznih humanitarnih akcija, ali nisam vidio da se oblače u nejelitnije ratne uniforme, da se prikazuju sa opremom i naoružanjem koje služi isključivo za likvidaciju u toku vojnih dejstava”, izjavio je Mektić.

Mektić je kazao da humanitarci ne oblače ratne uniforme i ne nose oružje.

“Na RTRS-u je nedavno bila humanitarna večer gdje se putem telefona. Bili su tu predsjednik RS, premijerka i ostali… I niko nije bio u vojnoj uniformi. Zašto nisu i oni obukli vojne uniforme, zašto se nisu istetovirali i nabildali i pokazivali oružje?”, kazao je Mektić.

On je kazao da je ovo pokušaj da se obmani narod i građani.

“Kako oni sami ističu, nisu registrovani kao nikakva organizacija, a pokušavaju da izvuku priču na humanitarnoj osnovi. U suštini, najorganizavaniji su kao kriminalna organizacija. Za to postoje dokumenti. Postoji ime, prezime – kažnjavan za ovo i ono djelo. To su krivična djela nasilništva, razbojništva, reketiranja, ucjenjivanja i kao narko dileri. Kakve droga i humanitarna aktivnost imaju veze? Po čemu je to zajedničko. Takvi su u uniformama Srbske časti koji su osuđivani pravosnažnim kaznama kao narko dileri”, istakao je Mektić.

On je postavio pitanje: “Za koga su napravljene paravojne formacije? Kome i kakvu poruku treba da pošalju? Da li će nabildani, istetovirani, steroidom našpricani pojedinci uspostavljati red ovdje? Uniforma je da bi negdje uspostavio red, eliminisao neku prijetnju itd. Kome to oni stavljaju do znanja i kome pokazuju?”

Mektić je kazao da su članovi Srbske časti okupirali jedan kafić u Banjaluci prije defilea 9. januara te pitao zašto se institucije RS nisu ogradile od Srbske časti.

“U jednom kafiću, prije nego će izaći na paradu, zaposjeli su čitav kafić. To je bio strah i trepet, samo što nisu počeli legitimisati ljude. Kakve to veze ima sa insitucijama RS? Zašto se institucije RS ne ograde od takvih pojava? Oni su ih čak i pozvali, pokušali da ih podvedu pod Veterane RS.”

Dodik smatra da je ovo poruka SNSD-a i vlasti u RS.

“Ko ne bude s ovom vlašću, biće njihov problem. Je li to znači? Ovo je eskadron za Srbe. E neće moći. Takva priča neće proći. Je li to znači da ko se ne povinuje ili pokaže bilo kakav otpor ili kritiku prema ovoj vlasti u RS, imaće problema sa eskadronom ovim, koji ne prezaju od fantomki. Šta znači uniformisana osoba sa oružjem i fantomakama. Šta oni znače? Je li to humanitarac?”, pitao je Mektić.

On je kazao da postoje dva odgovora na ovaj izazov.

“Jedan je da se suprotstavimo putem legalnih institucija na bilo kojem nivou ili drugi da krenemo i mi u formiranje paravojnih orgnaizacihja pomoću kojih ćemo se braniti od ovih kriminalaca i lopova.”

“Jutros sam čuo da je određen broj osoba iz FBiH pozvao SDA da formira iste ovakve organizacije koji će se suprostaviti i braniti narod. Isto nelegalne, paravojne, da ih naoružaju, pa da i oni imaju svoje ‘humanitarce’, 1991. i uvod u onako kako je bilo. Kada dođe do sukoba, njih nema, oni su u sasvim drugoj misiji krađe i pljačke. Što ovi nabildani nisu bili u ratu?”, kazao je Mektić.

“Čim je rat stao 1995. prostitucija, droga i to ‘humanitarna’ organizacija koja je učestovala u defileu povodom dana RS. Sa takvim osobma i kriminalcima ne želim da pravim RS i gradim RS. Želim da sa običnim čovjekom gradim RS. Znate ko je ovaj? I on je humanitarac. Kad je Bilbija rekao ima Bošnjake koji su davali doprinose, ovo vam je iz Sanskog mosta, taj Bošnjak koji je vrlo blizak s njim, izvjesni Ćulum, osuđivan. Nema za šta ga ne vezuju”, kazao je Mektić.

“Onda ćete vidjeti i našeg humanitarca, vrlo blizak Srbskoj časti. Da ne ispanem da pričam, jesu li to humanitarci? Ovo je srbska nečast. Želim da raskrinkam ovdje ko su lopovi. Šta ima kriminal u ovoj priči? Pokušaj da se to zataška. Korektno je reći učinili smo glupost, osramotili i Dan RS, narod i sve. Šta će ljudi misliti o srpskom narodu sada kada je vijest otišla u svijet, ko smo i šta smo mi?

S ovim srpski narod nema ništa. Šta znači ova fantomka? Ovo automatsko oružje sa znakom Srbske časti? Jelli ovo ima ikakve veze sa humanitarnim radom? Je li treba još nekakvih dokaza, šta treba da iznosim operativne podatke? To ćemo dostaviti nadležnom Tužilaštvu”, naveo je Mektić .

“Pet godina osuđen zbog droge pravosnažnom presudom i 30 mjeseci zatvora. Da li ja izmišljam? Mene će tužiti zbog ovoga, neka me tuže. Ne želim da budem dio ove priče. Želim regularne državne institucije i vladavinu prava. Ne bojte se, ako im budemo pustili, prvo će zakucati na moja vrata, ali će doći i vama. Ko je siguran od ovih ‘humanitaraca’?

Da ne bude da Mektić priča i izmišlja, evo kakav odnos imaju prema Aleksandru Vučiću u Srbiji. Evo ih u Gospodskoj ulici u Banjaluci, šamaraju ljude ulicom, trebate bježati u haustore. Ovaj pognute glave je Igor Dodik, sin Milorada Dodika. Ponovo kažem, 1991. godina, sjećate se ubistava ovdje po Sarajevu i kako je poslije kretalo. Njima treba sukob, a njih poslije nema. Oni sad drže puške, uzimaju gedore, šarafcigere, demontiraju i nose”, kazao je Mektić.

(N1/BN TV)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA