subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

Druga godišnjica od pogibije Have Šljivić Dovadžija, pravda još nije zadovoljena

Facebook
Twitter
WhatsApp

Podsjećamo, 1. aprila 2014. godine oko 21:30 se desila teška saobraćajna nesreća u sarajevskom naselju Nedžarići, u kojoj je smrtno stradala pješakinja Hava Šljivić Dovadžija (1987) kada ju je na pješačkom prelazu automobilom Golf VI udario Semir Rastoder (1989) iz Sarajeva.

Dan nakon saobraćajne nesreće, osumnjičeni je pušten na slobodu što je izazvalo uznemirenje javnosti te je organizovan protestni skup na mjestu nesreće kako bi građani izrazili svoje nezadovoljstvo radom institucija za provođenje zakona.

Istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo je trajala više od šest mjeseci a optužnica je podignuta 28. oktobra 2014. godine. Suđenje optuženom Semiru Rastoderu je počelo 29. decembra 2015. godine nakon što se optuženi izjasnio da nije kriv. Prvostepena presuda je donesena 15. oktobra 2015. godine a optuženi je osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora. U toku je postupak po žalbi i očekuje se donošenje drugostepene presude na Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Prije godinu dana, Havin suprug je dao intervju za portal Akos i tom prilikom je rekao da ne očekuje mnogo od sudskog procesa optuženom jer pravde nema na ovom svijetu i nikakva presuda ne može nadoknaditi gubitak supruge i majke njihovo dvoje maloljetne djece.

Ovim putem iznova apelujemo na organe za provođenje zakona da rade na prevenciji saobraćajnih nesreća i da efikasno sankcionišu počinitelje teških krivičnih djela u saobraćaju.

Apelujemo na učesnike u saobraćju da poštuju saobraćajne propise.

Akos.ba

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA