Džaferović: Pobijedio je slobodarski duh Sarajeva, ali brojni zločinci nisu kažnjeni

104

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić položili su cvijeće na nekoliko lokacija u povodu obilježavanja 76. godišnjice oslobođenja grada Sarajeva od fašističke okupacije i 6. aprila Dana grada Sarajeva.

Džaferović ističe da brojni zločinci nisu kažnjeni za barbarstvo koje su počinili gradu Sarajevu i njegovim stanovnicima.

– Barbarstvo je poraženo, a civilizacijski principi koji su branjeni ovdje u Sarajevu su pobjedili. Pobijedio je slobodarski duh Sarajeva. Ovo je također prilika da kažemo da postoje brojni oni koji su učestvovali u opsadi Sarajeva, koji su četiri godine ubijali Sarajevo i njegovo stavnovništvo, a koji nikada nisu odgovarali za to – kazao je Džaferović.

Dotakao se i pandemije, te pozvao na povjerenje zdravstvenim autoritetima i državnim institucijama.

– Ovo je vrijeme pandemije i stanje je teško, potrebna nam je jedinstvena akcija. Pozivam sve društvene aktere da se suzdrže od bilo kakvog senzacionalizma i spekulacija jer to sve skupa dodatno uznemirava građane. Prepustimo zdravstvenim autoritetima i državnim institucijama da se bave pitanjima koja su vezana za pandemiju koronavirusa – poručio je.

Navodi da BiH ne može izdržati više nikakve teritorijalne podjele, te da je Dejtonskim sporazumom potvrđen njen državno-pravni kontunuitet.

– Nema nikakvih teritorijalnih podjela u Bosni i Hercegovini. One jednostavno nisu moguće. Ova država ne može izdržati više nikakve ni etničke, niti teritorijalne podjele. Ni pedalj Bosne i Hercegovine neće odvojiti. Mogu samo izazvati teže posljedice. RS je nastala Dejtonskim sporazumom, a Bosna i Hercegovina je postojala prije Dejtona i nastavit će postojati i poslije Dejtona, ukoliko Dejtonski sporazum prestane da postoji. Ovima koji žele dodatne etničke podjele u BiH, mi na to ne možemo pristati. Ovdje je pitanje osiguranja prava građanina one zemlje koji ne pripadaju ni jednom od konstutivnih naroda. Nije BiH nastala udruživanjem eniteta. BiH ima svoju historiju, a u Dejtonskom sporazumu je potvrđen njen državno-pravni kontunuitet – kazao je član Predsjedništva BiH.

(Faktor.ba)