utorak, 5. decembar 2023 / 21. džumade-l-ula 1445

SAFF

Efendić: Nećemo biti dio većine, odbili su naš zahtjev da se povuče entitetski zakon o imovini

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić nakon sastanka Osmorke i SNSD-a u Doboju potvrdio je kako SBiH i Narodni evropski savez (NES) neće biti dio koalicije na državnom nivou, prenosi Klix.ba.

Kako je naglasio Efendić, SBiH i NES su tokom sastanka zatražili da se iz procedure povuče entitetski zakon o državnoj imovini.

“Mi smo danas jasno postavili pitanje i zatražili da se zakon povuče iz procedure. Nije bilo spremnosti da se razgovara. Stvari se vode na fazu procedure u kojoj se fazi zakon nalazi. Naš stav je takav da nećemo biti dio većine”, rekao je Efendić.

Također, Efendić je problematizirao i pitanje četvrtog ministarstva.

“Tu je i pitanje četvrtog ministarstva. Stranke Osmorke su imale 13 zastupnika, a dogovor je da SNSD ima četiri, a stranke Osmorke tri ministra. To nije dobra logika rasporeda stvari. Do toga se nije došlo jer nije bilo spremnosti da se razgovara”, rekao je Efendić.

Tokom obraćanja medijima, Efendić je kritikovao pristup i drugih stranaka Osmorke.

“Žao nam je da kolege iz Osmorke nisu zahtijevale da se popravi sve djelima, a ne riječima. Za to nije bilo spremnosti. Na nivou FBiH postoji problem koji se nije riješio, a tiče se Doma naroda. Ne znamo kako će se riješiti. OHR je zakomplikovao situaciju u izbornoj noći da mi ne znamo kako će se izaći iz te situacije. Opredijeljeni smo za sve što smo potpisali. Ako postoji spremnost na državnom nivou da se zakon povuče, spremni smo dalje sudjelovati u procesu”, zaključio je Semir Efendić, prenosi Klix.ba.

Lider NES-a Nermin Ogrešević izjavio je, nakon sastanka SNSD-a i “Osmorke” u Doboju, da NES i Stranka za BiH neće biti dio većine na državnom nivou.

– Nije bilo prostora kod SNSD-a i “Trojke” da se dogovore neka rješenja pošto je bilo mišljenje da je sporazum potpisan. Postavili smo pitanje zakona o državnoj imovini usvojen u NSRS-u i mogućnosti povlačenja. Shodno našem kapacitetu smatrali smo da trebamo imati četiri ministarstva. Također, postavili smo pitanje nacionalnog balansa na rukovodećim pozicijama u agencijama na nivou BiH i institucijama – rekao je Ogrešević, piše N1.

Dodao je kako jedino dobru volju vidi kada je riječ o potpisivanju sporazuma između Islamske zajednice i BiH. Istakao je kako je jedno od bitnih pitanja pitanje bosanskog jezika u školskim i drugim institucijama.

Na pitanje kako će se odraziti ova odluka na “Osmorku” na nivou FBiH i niže, Ogrešević je odgovorio: “Vidjet ćemo”.

Semir Efendić, lider SBiH, je ponovio većinu stvari koje je Ogrešević rekao i dodao:

– Žao mi je što i kolege iz “Osmorke” nisu malo više insistirali s nama da se malo više ova situacija popravi ne riječima već djelima.

Naveo je kako teoretski većina postoji bez njih, ali da svi zastupnici ostalih stranaka moraju dolaziti na sjednice.

Efendić nije htio odgovarati na pitanja za niže nivoe vlasti već se osvrnuo na odluke Christiana Schmidta kazavši kako su dodatno zakomplikovale situaciju u FBiH.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA