Erdogan: Oni koji drhte kao prut pred migrantskim valom, postaju lavovi kada je u pitanju nafta

1898

Turski predsjednik i predsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) obratio se danas Klubu zastupnika u Velikoj narodnoj skupštini, a obraćanje je počeo odavanjem počasti četvorici turskih vojnika koji su poginuli u jučerašnjoj helikopterskoj nesreći u Istanbulu.

Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao kako Turska prolazi kroz važan period političkih, regionalnih i globalnih izazova te je dodao da se intenzivno zalaže sa odbranu svojih prava na Egejskom moru, Mediteranu i kada je riječ o kiparskom pitanju.

“Otvoreno poručujem da su na propast osuđeni svi pokušaji onih koji žele spriječiti Tursku u odbrani njenih prava u Egejskom moru i na Kipru. Odlučni smo da svoja prava ostvarimo na bazi međunarodnog prava i da adekvatno odgovorimo onima koji nam se suprotstave na tom putu“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također poručio da Turska neće dozvoliti da ekonomsku i političku dominaciju na Mediteranu grade zemlje koje na to nemaju pravo.

“Oni koji su drhtali kao prut pred migrantskim valom, odjednom postaju lavovi kada su u pitanju nafta, plin i političke rente. S jedne strane imamo Tursku koja zbrinjava 4,5 miliona izbjeglica, a s druge strane imamo one koji u vodama Sredozemnog i Egejskog mora sahranjuju ljude koji čamcima plove. Ko je tu na strani čovječnosti i ljudskih prava? Siti smo tih igara koje su ranije i nama servirane. Nećemo odustati od svojih prava na istoku Mediterana i u drugim regijama i do kraja ćemo braniti prava našeg naroda i naših prijatelja“, kazao je Erdogan.