Franco Fontana: Italijanski borac koji se žrtvovao za palestinsku stvar

306

Arapski svijet bio je svjedok mnogih boraca koji su promijenili tok povijesti. Među njima je bio i Franco Fontana, koji se 22 godine borio s Palestincima protiv cionista.

Franco je rođen u Bologni na sjeveru Italije, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća pridružio se Demokratskom frontu za oslobođenje Palestine i bio je poznat po svojoj preciznosti u korištenju raketa Katyusha. Uspješno je izveo nekoliko bombaških akcija na Izrael iz južnog Libanona.

Prodao je svu imovinu koju je naslijedio od oca i poklonio je palestinskim logorima. Prešao je na islam i promijenio ime u Yusef Ibrahim.

A 2015. Franco je otišao u Libanon ne bi li pronašao neke svoje ratne drugove u izbjegličkim kampovima u Libanonu. Uspio je pronači jednog svog ratnog druga u kampu Mar Elias u Bejrutu. Međutim, tu je doživio moždani udar usljed kojeg je umro.

Italijanska ambasada u Bejrutu pokušala je prenijeti njegovo tijelo u njegovu zemlju, ali su bili zatečeni kad su vidjeli da je Franco ostavio oporuku da ga sahrane u Palestini, a ako to nije moguće, onda u jednom od izbjegličkih kampova. Tako je i bilo. Yusef Ibrahim Franco ukopan je u šehidskom mezarju ”Šatila”.

U svojoj oporuci Franco je napisao: “Možda ću umrijeti a neću biti svjedok oslobođenja Palestine, ali moja djeca ili moji unuci će bez sumnje dočekati oslobođenje Palestine i i tada će shvatiti vrijednost moje žrtve za ovu dobru zemlju i ovaj izdržljivi narod.”

Tako se Talijan Franco borio, žrtvova i umro za ovu blagoslovljenu zemlju, za prvu kiblu muslimana, za zemlju Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, Isre i Mi'radža, dok mnogi Arapi danas, posebno arapske vođe, govore: ”Palestina nije naš problem”, i ”Jevreji imaju pravo na svoju državu u Palestini.”