srijeda, 27. septembar 2023 / 12. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Godine strpljenja i ustrajnosti Merve Kavakci

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ovo je slika iz turskog parlamenta 1999. godine na kojoj se vidi kako tadašnji turski parlamentarci istjeruju Mervu Kavakci, samo zbog toga što se u Parlamentu pojavila sa hidžabom na glavi, iako je regularno izabrana na tadašnjim parlamentarnim izborima. U gornjem dijelu slike vidi se skupina članova parlamenta koji frenetično aplaudiraju i neartikulisanim krikovima pozdravljaju istjerivanje Merve iz Parlamenta. Turski Parlament nije se zadovoljio samo njenim istjerivanjem, već joj je po hitnom postupku oduzeo i tursko državljanstvo.
Ove godine Mervi je vračeno državljanstvo na velikoj svečanosti koju je, u njenu čast, priredila država.
Poznato je da je, godinu dana prije nego je Merva istjerana iz Parlamenta, sekularistička Turska izazvala sukob sa ženama muslimankam koje nose hidžab, primjenjujući mjere nasilja, represije i zastrašivanja. Tako su sve pokrivene djevojke bile izbačene iz škola i sa fakulteta, a djevojkama koje su nosile hidžabe i koje su upisale medicinu ukinuto je pravo na obrazovanje i stjecanje fakultetskih diploma i specijalizacija.
Na demonstracijama protiv diskriminatorskih odluka države, turski policajci su nogama udarali i gazili starije žene, odnosno majke djevojaka, koje su došle da daju podršku svojim kćerkama, a neke od njih su i smrtno stradale, ali nisu odustale od hidžaba kao svog vjerskog prava i simbola čednosti i dostojanstva.
Nakon godina strpljenja, žrtve i ustrajnosti, turski narod danas uživa u pravima koja su mu do jučer bila zabranjena, tako da se hidžab vratio ne samo u škole, na fakultete i javne ustanove, već i u Parlament, s to razlikom što je sada mnogo više pokrivenih žena u Parlamentu.
Strpljivost i ustrajnost na Istini dali su svoje rezultate.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA